Monday, February 25, 2013

The 2nd

Alhamdullillah..Okay officially nak announce yang I dah pegnen 2nd baby. Adik Sofea bakal keluar insyaallah Oct (Hope lepas dapat bonus la ye.. :p) . 

The heartbeat dah nampak but gynae tak dapat bagitau exact due since the baby too small and my cycle memang takleh pakai sebab tingtong. But ikut pengiraan I and gynae sendiri from the scan, my baby 7 weeks now.

Cabaran sungguh pregnant kali ni. Alahan start awal compare frm before. Start awal dan sangat teruk!!!! Salah sendiri jugak lawan nak keje walaupon sakit. I hv no choice. Project nak tapeout last Friday (yes!!dah tapeout yayyyy). Last week memang dugaan sesangat. Muntah ntah bape kali sehari. Makan ubat tahan muntah pon tak jalan. Makan tak lalu. Jalan sikit nak jatuh.

Alhamdullilah my hasben banyak tolong. BANYAK sangat (thanks!!love u). Jaga sofea, kemas umah, basuh pinggan, basuh baju, masak, jemur baju. Ya, sumenya I tak larat nak buat. Kalo dok rumah, katil la rumah I hoho...

Today dah free sikit(sebab tu leh tulis blog haha).

Okla..Doakan yg baik2 for me. Nanti nak cerita pasal nak wean off Sofea pulak..dugaan..dugaan..

Monday, February 4, 2013

Camana nak wean off bfeeding??

aaaaaaa..tetiba je kan. Lama tak tulis tetiba buat tajuk gitu. I tengah berusaha nak fully wean off bf sofea. Sofea now 17 months now. I hv my own reason nak wean off sepenuhnya. Siang ari kat nursery Sofea minum FM..Lactogen ( Aii selamat perut dia serasi susu ni je tak mintak susu mahal2 :p). Kalau dok ngan papa dia kat rumah bole je dia minum susu formula. 

Tapi budak dah makin besar, makin bijok yerk..bila mak dia ni ada dengan dia jangan arap mao minum itu susu dari botol..Orang sua dia tutup rapat2 mulut. Kelakar pon ada. Sedih pon ada bila tengok. Bila sedih tu, mulala kasi balik nenen..Tak berjaya.

Baca kat babycenter ada macam2 tips bole cuba. Tapi hari ni nak cuba pakai belacan dulu. huhu. Sad but terpaksa...Hope Sofea leh terima hakikat ini..hoho...

Okla..wish me luck....smbung keje yg banyak gilossss