Monday, January 24, 2011

Tanda Awal Kehamilan

Assalamualaikum..

Jom2 sy share apa tanda2 awal kehamilan untuk rujukan bakal2 ibu untuk anak pertama. Ini berdasarkan experience sy :)

Orang kata selalunya muntah2 yela tu pegnen kan. Tapi sy alhamdullilah setakat ni takde lagi muntah2. Sy baca 50% je yang alami muntah2 ni or morning sickness. Tapi doc kata maybe pas2 ni sy muntah kot..huhu..doc2.cubala mintak sy tak muntah sebab sy baca pengalaman orang muntah2 ni bukannye best..Tapi sebab tak muntah ni la sy tak konpiden sangat saya dah ada baby dalam perut ni..hehe

Ni antara tanda2 yang sy alami..Maybe leh jadikan rujukan..

1. Cramp perut
Rasa senak pon ada perut ni. rasa sakit semacam je. Kengkadang rasa macam period pain pon ada. Memula sy ingat sy nak datang period dah time tu.

2. Perut masuk angin Selalu
Makan dah cukup ikut time..Kengkadang terlebih makan lagi. Tapi perut still masuk angin. Kengkadang tak kira masa perut ni cam masuk angin

3. Makan banyak & mengidam
Sy tetiba je mao makan makanan western je (baby nnti kuar ada muka ala2 omputeh la kot..haha). Spaggetti sokmo taooo. Pastu makan banyak gilaaa..Sentiasa lapar gitu. Sy baca kat buku..Kalo bole ibu mengandung kena makan tiap 4 jam tp dalam kuantiti yg tak banyak la. Walaupun kita tak lapar, tapi baby sentiasa perlukan nutrisi dari kita..Kata buku itu la kan..Sy ni manala tau. Takde experience..hehe. Yang sy tau perut sy ni memang cepat lapar sekarang..Camanala my version yang gemuk nanti..heheh..Takpe sy tak kisah asalkan baby cukup makan :)

4. Jerawat
Tetiba ada seketul jerawat besar tumbuh setelah sekian lama tak tumbuh jerawat cmtu. Ada gak jerawat kecik2 tumbuh ngan jayanya. Lebih kurang tanda2 nak period gak ni. So, ingatkan nak period la kan!!Rupanya lain..

5. Sakit tang Payudara
Sy baca breast kt time ni makin lembut. So, bila terkena sikit kita cepat rasa nyeri (betulke istilah ni) n sakit. Ini pon cam tanda2 nak period gak ni!!!Ermm

6.Cepat Letih
Sy ni bole dikategorikan full of energy jgk sebenarnya. Takat nk round satu supermarket dlm satu hari tu kira ok lagi la. Tapi tetiba je rasa cepat sgt letih. Baru jalan tak sampai 10min dah rasa cam semput. Aisshh..ni baru 4 minggu. Kang perut dah makin besar, sy pun tatau camana rasanye. Hope2 Allah permudahkan semua :)

7. Over Sensitive
Sikit2 mao nangis. Benda kecik pon mao nangis. Aritu nak makan lontong, tp, makcik tu tak buat lak aritu..Leh nangis lps tu..org pasan ke tak tatau la..haha..So, bapa2 sekalian kenala paham yerkk
Okeyla..itu jela tanda2 yang sy ada buat masa sekarang. Banyak tanda2 yang ala2 macam nak period. Kalau rasa2 ada tanda camni lehla try test guna pregnancy test tu..Kalau 2 line, after seminggu or 2, try test lg..kalo 2 line jugak lehla jumpa doc dapatkan confirmation. :) ...

Itu je yang bole sy share sekarang. pada bakal2 ibu macam sy jgk :)

No comments: