Tuesday, August 27, 2013

Persiapan for Newborn Baby :) ..34 weeks now

Assalamualaikum. Alhamdullilah baby masuk 34 weeks now. Persiapan kali ni pantasz walaupon start lambat. Last week baru start membeli. Kalau Sofea dulu 6 mths preggy sy dah beli macam2 hehe

Meh saya share list kali ni. Sangat pendek compare ngan Sofea dulu. Tapi baju kena beli lebih sikit. Sofea dulu banyak amik akak ipar punya. Baju gegirl. Kali ni boy so kenala beli lebih sikit baju..hehe..Ni list saya:


Baby & mommy (Buy before beranak!)

bil
Item
pcs
RM
1
diapers newborn
30
40
2
mitten/booties
20
100
3
cap
5
25
4
baju tidur newborn
10
100
5
baju siang newborn
10
100
6
rompers
2x8
150
7
Baby wipes
2x100
15
8
cotton wools
1 gulung
10
9
bedung baby modern
2
80
10
bedung baby biasa
4
50
11
barut
10
50
12
towel
2
30
13
kain lampin
1 pek
15
14
minyak tyt
1 botol
10
15
peralatan mandi johnson
1 set
30
16
cotton bud
1 kotak
6
17
sapu tangan
5
50
18
fisher price rocker
1
180
19
kotex
2x50
20
20
set bersalin tanamera
1
350
21
storage bottle
30
50
22
stocking
3
30
23
nursing bra
5
100

Total
1591



Yang kaler kuning tu sume dah beli. Barang untuk mak budak ni je sebenarnya yang tak abis beli lagi. Total rege tu jangan terkejut pulok tu cuma estimation je. Kurang lebih la yerk. Sesuka suki hati gwe je nak letak rege. Tapi hakikatnya saya beli less than that laaaa..hehe

Actually tu tak termasuk bpump. Memula ingat tak mao beli. Tapi since dah ada orang beli spectra 3 kepunyaanku, terpaksa la jugak ye membeli bpump yang baru..Yihuuu suka sebenarnya nak beli yang baru..hehe..Ni benda wajib beli jugak!!

Lega bila dah selesai membeli barang baby. Yang tak beli lagi tu nak beli online je tapi takde masa lagi nak membeli...Saya is buzy pulok time2 sekarang ni. Nak survey..nak baca review dengan lebih lanjut pon tak sempat..huhu..

6 weeks more to go. Doakan semuanya berjalan lancar k...

p/s: Start takottt bila barang baby dah lengkap sebab tandanya dah nak beranak!!! :)

Thursday, August 1, 2013

Selamat Hari Raya!!!!

Assalamualaikum.

Awal tak awal tak..hehe. Sebab spesies malas nak update blog. Jadi saya update terus la ucapan selamat hari raya. Esok dah last day keje before cuti for raya. Dok kg jangan harap nak update blog yerk.

Persiapan raya tahun ni sume dah complete kot. Saya adalah sudah 30 weeks jadi takdela ngegeh sangat nak beraya sakan kan. Plan memula nak beli dress poplook je murah2. Beli sehelai tapi tak masuk tema..Tema adalah purple this year sebab baju melayu hasben kaler purple. Terpaksala follow. Hasben adalah cerewet nak cari baju. Bila dah ada baju size dia tu terpaksala jugak kan beli. Saya adalah ok je dengan kaler purple. Not my fav color tapi apa pon tak kisah la. 3 hari je raya. Raya ke 4 dah balik Penang. So, prepare 3 jenis baju je la. Jalan2 BJ jumpa lak baju purple yang muat dengan mak buyung ni..Hahaa..pesen baju besar sikit bahagian perut. Saya naik tang perut jerk..Kalo beli baju size besar kang tang lain menggelebeh pulok.hoho. Cukupla for me baju tu, dress poplook ngan baju raya lama time pregnant sofea. Tu je yang saya beli untuk diri sendiri. Untuk suamiku tercinta pulok yang macam banyak...Baju melayu, t-shirt ngan jeans..hehe..For sofea baju kurung cotton, 2 baju jalan, kasut raya. Okeyla kita elakkan konsep pembaziran wokeyh sebab lepas raya kena beli barang adik pulok!!

Kuih raya tahun ni saya plan tak mao beli. Plan mao bikin sendiri. Tapi my sister whatsapp bagitau takyah nak susah2 bikin biskut raya. Dia dah kirim banyak jenis biskut raya. My sis turn balik raya belah her husband this year. Tak jadila nak buat biskut raya. Just nak buat kek lapis India. Dah minta tolong husband untuk tolong sekali. Dia kata okay!!! Kek lapis ni sebenarnya takdela susah sangat. Yang susah time nak melapis & kena ada komitmen 6 jam!!!!hoho. Dulu saya pernah buat sekali kek lapis masam manis. Makcik2 sume puji siap minta resepi...lol..haha.. :p

Duit raya dah tukar. Sampul raya pon dah cukup. Rasanya duit raya tu mesti lelebih punya. Zaman sekarang manala ada budak datang beraya kat rumah lagi. Tak macam dulu2 tak putus layan budak datang rumah. Dapat 50 sen pon jadilakan dolu2. Duit raya ni banyk untuk anak2 sedara je la & sepupu yang masih kecik. Ada lagi ke sepupu masih kecik..haha..macam takdok. Bagi kat anak sepupu pula. hehe..

Kereta baru je dapat roadtax. Esok baru nak service. Ingat nak raya ni baju raya je ke penting!!kete pon penting oit sebab kampungku nun jauh di kelate. Bawak cik biru sebab lama tak jalan jauh. Asyik pakai si hitam..si biru dilupakan..hehe..

Insyaallah hari Sabtu pagi bertolak balik kg. Saya sebenarnya dah tak larat puasa kat sini. Makan tak sodap. Masak sendiri kadang2 je sebab keletihan. Masak sendiri memang sodap tapi tak dapat nak masak ari2. Mak buyung tak larat wokeyhh..hehe. Nak balik puasa kat rumah dapat makan masakan ming yg superdelicious itu.

Doakan perjalanan kami selamat....

Last sekali SELAMAT HARI RAYA semua & maaf zahir batin. Bagi yg memandu balik kg tu hati2 di jalan raya k... :)