Friday, April 29, 2011

Balik Kampung!!!

Assalamualaikummmmm..

Malam tadi nonton citer Cun kat Astro First. First time cuba astro first ni kan. Cantik betul la kg durang ni..Salah satu sebab nak tengok sangat adalah sebab pelakonnya Maya Karin & Remy!!hehehe
For me, citer ini adalah biasa2 je. Takde gempak pon. CIter2 santai sesuai ditonton seisi keluarga. Tapi mengalir gak air mata ni part2 sedih sebab part sedit tu mengingatkan sy kat arwah adik macam contohnya dialog adek si Atan ni.."tok kata, mak & ayah dah dok dekat Allah" ..

Kesuluruhannya, citer ni adalah biasa for me. Kalo takde 2 org pelakon ni, lagila citer ni jadi citer biasa...
.............................................................

Arini adalah hari yang paling MALAS sekali bekerja (walaupun takde keje pon kan..haha). Sebabnya esok nak balik Kelantan..yipeeeeee..Lama gel tau tak balik. Last adalah time sy kahwin dulu..hehe..Sekarang baby dah 4mths..means 4 months la sy tak balik..Ohh sangat rindukan my parents n kg halaman. :)

My sista n abg pon akan balik jugak. Except abg sy yang ke 2. Huhu..Tak dapat jumpa Baby n Imaan. Alang2 kami semua balik, aboh plan nak buat kenduri kesyukuran sikit for me yang tengah preggy ini. Sekali la kot ngan my SIL..Dia pun preggy jugak :) ..Plus untuk arwah adik sekali.

Sesiapa yang baca ni, sy jemput sekali datang umah... :)

Tuesday, April 26, 2011

Cuti2 Malaysia pon Ok :)

Assalamualaikum..

Macam entry dibawah ni kan..sy ada sebut pasal sponsor trip to Beijing tu kan. Akhirnya sy decide tak pergi.  Takpe. Saya anggap tu bukan rezeki sy la..Maybe rezeki baby tp sy t'pksa tolak la demi baby gak..hehe..lgpun my husband tak ikut skali. Sib baik sy dah penah g Beijing kan..hehe

Sebagai gantinya hubby bagi sy keputusan nak melancong kat mana asal dalam negara Malaysia tercinta..hehe..Dalam kepala otak ni cameron je..sebab takmao tempat panas...takpe nanti pikir2 lagik :)

Sponsor Trip

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...Yups Beijing. Sy penah bergambar depan banggunan di atas wokeyhsss :p

Yesterday tetiba je dapat emel jemputan frm HR. Sponsor trip to Beijing for 6D5N include flight tix, hotel, mkn n trip lawatan. Best kannnn. Yela sy yang jakun ni mana pernah ada orang nak sponsor pi melancong mana2. Walaupun sy penah pi Beijing tapi maybe trip ni lain sikit la kot sebab dengan company. Dulu backpackers style je. Bayangkan kitorang punya bajet tak sampai RM2k selama 2 wks n leh p ke Guilin-Chengdu-Xian-Beijing. Dengan company 3k pi Beijing je..huwahuwa..lantakla bukan duit sy..hehe.

Sekarang ni tengah pikir2 lagi. En. suami yang baik hati takmao sy bersedih bagi keizinan. Dia soh sy pikir sendiri..Waaa..camana tu. Sy rasa cam nak pi jumpa doc n mintak opinion doc dulu. Pape pun sy taknak suami sy sedih..Ermm...Kalau my husband dapat ikut kan best.

Okayla. Nanti citer lagi bila dah ada keputusan :)

Monday, April 25, 2011

17 weeks update..ke 18?? hehe

Tatau dah nak kira camana..hehe..yg penting dah 4 bulan lebih.
.....................

Tadi sy pegi buat monthly checkup dengan hubby. Timbang berat 52kg..dah naik 2kg..betul la penimbang kt umah tu :) . Tapi kalo timbang pepagi kengkadang 51kg..ermmm. 

Borak2 sikit, terus scan.

Baby sy dah besar la!!! Sampai tak muat 1 screen or monitor tu guna tech lama ekkk??Alaa..tak syokla tak dapat tengok full view baby. Ermm. Tapi alhamdullilah...pembesaran baby normal, uri pun normal. Size kepala dah 44mm. Before ni 24mm. Kojap je yerk baby membesar. Kali ni baby tak berapa active walaupun dia gerak2 jugak. Prev scan baby sangatla active!! Macam buat break dance. Kali ni baby macam bersujud la pulak. Pusing 360 darjah baby ni. :)

Results darah dah kuar. Alhamdullilah semua ok..Except doc soh sy tambah lagi darah..Now 11.2 ..Memang normal tapi doc kata dia nak 12. Lebih2 lagi 1st baby ni. Lagipun nnti nak deliver banyak darah kuar. So, lagi tinggi hemoglobin tu lagi bagus. Aishh. Terus dibagi ubat tambah darah. 11.2 tu kira banyak la. Sy penah 10 je masa dulu2. Tau sebab tak layak derma darah time tu. Hope lepas amik vitamin tambah darah ni okla kan. :) . Lagipun sy dah tak mual cuma ada la makanan yang takleh makan. So, lehla makan banyak sikit..

Nanti cuti 1 may nak g check kat gomen lak. Dapat nasihat dari akak kat opis ni soh pi jugak gomen. In case takut pape senang bila kena tolak ke gomen. Kalo takde buku merah tu susah katanya..Kalo dak, memang sy malas nk p check 2,3 tempat ni..huhu. Nak amik darah la segala..waaaaaaa..

Okla. Alhamdullilah baby sihat. Hope baby sentiasa sihat sampai bila2 k :) ..Amin

Tuesday, April 19, 2011

Shopping time ke???

No no no...bukan shopping untuk baby ye. Too early!!! Orang kata tak elok shopping untuk baby awal2. Paling awal pun 7 mths baru leh shopping org kata la. Baca dalam mag pun tulih cmtu..

Shopping ni untuk mak budak aka sy!! Tetiba mood nak bershopping lak kan. Sebabnya seluar utk dipakai dah makin kurang ni. Yang dah tak boleh pakai tu berlambak la kan cukup pakai sebulan..haha..Dahla sy pesen pakai suar je kan pi keje ni. Ada 3,4 elai legging je yang selesa dipakai!!!Tak cukup 5 hari kot. Biasala pesen basuh baju seminggu sekali camnila. Lagipun sy tak suka pakai yang sama dalam seminggu tu. Lagikla kalo tak basuh..no..no..no okay!! Husband sy yg dlu spesies pkai baju ntah bape kali tu pon dah takde can nak buat camtu sebab kena bebel ngan bini dia yg suke membebel ni kan. Sy ni kalo pakai sekejap je pon dah campak dalam bakul. Tak selera ok nak pakai balik..

Ok2 bebel je kejenya yerkk. Apa nak beli yerk sejak dah "gumuk" ni. Siyes kalo pakai suar yang tak selesa, memang senak la perut ni...Sekarang ni ingin sangat nak beli:

1. Legging
OMG I loves legging ok!!!Hehehe..Sejak2 start pakai legging tu memang sy suke. Sebab sesuai nak match dengan baju yang besar2 n labuh tu. Kalo pakai baju besar2 labuh tu ngan jeans mesti sy rasa x confident punya..ceh..I dun mind pakai colorful legging (my husband mind la kot..kikikik). Time pegnen ni selesa banget la kan. Tapi ada some legging yg ketat..So, kena pilih betul2 la. Selalunya beli kat jshoppers. Murah, selesa n yang paling penting tahan lama...

2. Cardigans

Naper yer preggy lady suke pakai cardigans. Sy pon sukeeeee..hehe. Tapi cardigans sy tak banyak..2 elai je...Ermmm..2 HELAI JERK????tak sangka sy ada 2 helai cardigan jerk. Sebab perlu ada, banyak baju2 yang ala2 dress sampai lutut tu yang sesuai utk preggy lady sleeveless. So, kenala sauk itu cardigans. Nak pakai inner, cam boring dah. Tuka2 style gitu kan.
.................................................................................

Dah..tu je..hehe..ingat banyak ehhh siap buat list. For this time sy rasa tu je la kot..Maybe beli baju sikit. Sebab baju2 sy sekarang sume pon bole pakai lagik. Tak nak membazir. Kalo bole nak beli baju yang bole pakai time preggy n time tak.

Long dress buat masa ni lom lagi kot walaupun tingin. Maybe beli time pewut dah besar. Kalo sekarang malu nak pakai sebab perut takdela besor mana lagi pun.

Okla..tunggu salary for this mth bru leh shopping..yayyyy :)

Tapi rasanya perasaan excited nak beli barang baby lagik banyak. Sabor je ni tahan tak beli dulu. Baju baby kan sume cute2..geram kottttttttt

p/s: any suggestion for online shopping yg best2??

2kg!!!!

Assalamualaikum...

i'm now 16 wks pregnant lady yang rasa semakin sihat :) . Alhamdullilah..

Arini sy rasa happy happy banget!! Pagi2 cam biasa keje sy adalah menimbang berat. Pagi tadi tak terkecuali la kan. Sy dah naik 2kg!!! So, sekarang berat sy yang dulunya 50kg dah jadi...

52kg

 ngehngehngeh. ntahpape bangga dengan berat sendiri ye.. Ntah bila naik pun tak perasan.

Happy la. Sebab dok baca blog org preggy sumenya berat naik. Akhirnya  berat sy berjaya naik gak!!  Perut pon sy rasa dah besar sket.  Comel je bak kata suami sy..haha.  Ntah bila dia membesar tak sedar.  My husband pun cakap benda yang sama.  maybe pasni berat sy naik tetiba je kan. Artikel yg sy baca pon tulih camtu. Maybe sbb sekarang ni sy dapat makan dgn lebih baik compare awal2 preggy dulu. Time dulu tu time makan adalah stu penyeksaan. Sekarang ni tak sabar2 nak tunggu makan time. Hehe..

Hope sy sihat la n Allah permudahkan semuanya. Yang paling penting baby dalam pewut ni membesar dengan sihat. Tak sabar nak pergi nxt checkup untuk scan. Rasanya setiap ari sekarang ni dok counting day nak pegi checkup..sebab leh tengok baby :)

Monday, April 18, 2011

Lazy Weekend lagik!!

Assalamualaikum..

Hyehyehye. Isnin lagik!!! I've complete my job last Friday yang sepatutnya due date adalah WW16.5 which is Khamis ni. Kengkadang tak paham gak boss buat schedule ni. Time berderet keje, nak cepat aje..Sampai nak bernafas pon takleh (ok tipula kan tak bernapas). Akibat dah siap keje cepat (sebab memang keje tu leh siap kejap je kottttt..bukan banyak pon. Schedule je yang terlebih baik kasi masa lebih2), sekarang ni melanggut (tol ke eja ni) je la takde keje. Boss tengah pikir2 kot nak bagi keje apa.Huhu..
.............................................

Meh citer pasal weken. Sepatutnya plan Sabtu nak p Perak makan doyan. My friend ajak p kebun durian hubby dia. Tapi last2 pagi Sabtu tu, rasa cam tak sihat lak nak jalan jauh2. So, decide cancel je.

Sejak kawin ni, weekend memang rasa kejap giler. Sebab banyak benda nak buat kot. Masak 3 kali sehari.  Basuh baju 2,3 kali round baru siap walaupun washing machine 9kg. Lipat baju dah berganda. Tu pun nasib baik hubby sy pon rajin kan. Kemas umah, vacuum tu sume dia yang buat. Sebab dia rimas tengok umah semak. Ni belum lagik ada anak 2,3 kan apatah lagik 7 orang. Macam mana my mom buat yerkk. Belum ada anak pon dah tak larat ni. Besar tul pengorbanan seorang ibu ni kan. Barula terasa walaupun baby tak kuar lagi.

Sebab mengandung gak kot. Cepat sangat letih. Tapi sekarang okla lagik. Leh nak masak sume. Awal2 preggy dulu..Aishh memang tak larat la nak buat sume tu.

Cuti 2 hari rasa cam tak cukup!!! Lagipun March & April takde Public Holiday laaa..letih!! Nanti Labor day sy nak tambah cuti 2 hari lagik!! tak kira.

Thursday, April 14, 2011

Ikan Keli Fav Saya!!!

Assalamualaikum...

Kalau nak tau, ikan keli memang fav sy (tengok title pon tau kot..haha) . Esp yang digoreng rangup2 tu krap krup krap..Nyamannyeee rasa.

Tapi semenjak sy mengalami mual2, tengok ikan keli pon rasa nak muntah. Apatah lagik kalo nak makan kan. Memang dak la kan.

Hampir 4 bulan tak makan ikan keli padahal kalo dulu, asal jumpa ikan keli wajib amik. Menambahkan selera makan gitu kan. Untuk pengetahuan, dalam family sy, mak sy sorang je tak leh makan ikan sungai ni. Sejak dulu lagik. Masak je  bole. Yang lain mengikut aboh la kot semua pon makan..Hehe.

Tadi lunch makan kat luar cam biasa. Tengok je ikan keli goreng tu. Rasa ingin la pulak. Tapi takut2 nak amik. Takut takleh makan. Sy ni kalo tak cukup makan mulala rasa tak bermaya n nak muntah. Takut nak biarkan perut kosong. Tapi kalau tak try, camana nak tau leh makan ke tak. Sebab sy sekarang ni dah tak ada muntah2 kecuali keletihan. Manala tau leh masuk kan. Amik2, tup2 dapat makan dengan jayanya sampai licin ikan tu. Paling sy suke part ekor dia yang rangup krap krup tu...Yay..pasni bertambah la jenis lauk yg sy leh makan :) ..Alhamdullilah. Tapinye, sy memang terpaksa makan semput2 la nasi. Sy perasan,  kalo sy mkn sikit2 n kunyah berpuluh2 kali, sy boleh habiskan sepinggan nasi. Kalo dlu idakla..selalu pembaziran berlaku padahal dah amik nasi sejemput je. So, sesapa yang makan ngan sy harapla bersabar ye.

Hope lepas ni leh pelbagaikan makanan lagik. Bolela baby rasa macam2 ye... :)

Wednesday, April 13, 2011

Dialog Suami Isteri 1

8am, Rabu
Isteri sedang dalam toilet, terbayang maggi Ruski tomyam yang sodap tu ( Aihhh..dalam toilet pon bole bayang makanan ke??)
 .....................
Isteri: Abg..nak masak maggi bole tak???
Suami: Wut??? ( Suami sedang mandi)
Isteri: Takleh ke..takpela...
Isteri: Abg..nak masak maggi ehhh ( Try lagik skali)
Suami: Takyahla..Bukan elok pon bekpes makan maggi
Isteri: Elokla..Maggi banyak protein ( tak agak2 kan mementang tingin nak makan). Tambah sebiji telur, lagi banyak protein
Suami: Yela yela..

9am, Rabu
Isteri sedang makan maggi dengan nyamannye..tapi dah jadi macam mee goreng lak sebab air suma dah meresap masuk. Tapi still nyamannnnnnnnn..

Tuesday, April 12, 2011

Berapa berat Badan IDEAL for pregnant ladies??

Assalamualaikum..

Arini bangun pagi terus masuk dapur buat bege dalam masa 5 saat..haha..pegi mandi, tetiba bege tu dah siap camtum siap2 ada timun. My husband sambung tolong buatkan rupanye.. :)
............................................

Orang kata kalau nak timbang berat, timbangan yg tepat diwaktu lepas bangun pagi. So, sy ni sekarang tiap2 arila naik atas penimbang tu. Dengan harapan berat bertambah. 

Image frm google

Sy ada terbaca kalau pregnant ni tambahan beratnya sepatutnya 1 bulan 2kg..ehh..ntah bape kilo tak ingat la pulak. Tapi adala + kilonye kan. Kalau nak tau, before pregnant berat sy ni memang sentiasala maintan, nak turun memang liat, tapi nak naik pon senang (makan banyak2 sampai pengsan..haha). Berat sy before ni 50kg dok tang tu jugakla kan..kalo naik sikit pon nanti dia akan kembali pada 50kg balik.
Sekarang ni tak lama lagi dah nak masuk 16wks pregnant = 4 bulan la lebih kurang. Tapi still..pagi tadi timbang, berat sy 50 kg!!!LoL. Sy ni memang berharap sgt berat sy naik at least sikit pon jadila. Normal ke berat tak naik2 lagi ni? Risau lak baby tak cukup zat. Setahu sy, sy memang makan je..bekpes, lunch, dinner tak pernah skip. Siap ada snack time lagi btwn. 

Tak sabar pulak nak berat ni bertambah. Siyes sy tak kisah berat bertambah time preggy ni, hepi lagi adala..Asalkan jangan tambah berlebihan sudahla ye.

...............................
"Berapakah kenaikan berat badan yang seharusnya selama kehamilan?--- ini tergantung. Hal yang terpenting pertama yang harus anda ingat bahwa selama kehamilan ini ibu hamil perlu untuk bertambah berat badan, jadi selama kehamilan bukanlah saatnya untuk kuatir karena anda akan terlihat menjadi besar." ( http://www.infoibu.com/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=31)
..............................

Tapi apa2 pun yang penting, sy harap baby kt dalam membesar dengan sihat :) 

Monday, April 11, 2011

Privacy Weekend :)

Assalamualaikum..

Hyehye. Sejak kami pindah rumah sewa baru, every weekend ada je la xtvt. Nak makan, kena kuar (dapur takdak kan), cari perabot la..aii..macam2 la kan. Akhirnya weken lepas kitorang dapat bersantai berdua kat umah. Lamanyaaa takde perasaan camni. Lotih tau nak kuar ngan umah 5 tingkat takde lift tu..haha..

Sabtu
Mengemas umah. Pagi2 sy buat bekpes lempeng atau bahase omputihnya pan cake.Itu je la yang ada kat umah yang bole dibuat bekpes. Cecah ngan telur dadar + gula. My mom selalu buat bekpes lempeng dulu2..Nape lempeng yg sy buat  ni tak berapa nak sedap macam ming buat yerk!!padahal bahannye adalaha sama tepung je..Ermmmm. Akibat takde bahan nak masak lunch, kami makan kat luar n pegi tesco untuk shopping barang basah. Sebab Ahad takmo keluar langsung dr umah tu. So, bekalan makanan wajibla cukup untuk baby...Heee..Balik umah..solat zuhur, terus pengsan atas katil. Kalo dulu2 sy tak suka tido siang, sekarang dah lain yeee. Baby ngantuk la kot..Petang sy masak spaggetti dan macam biasa suami tercinta mesti nak kena ada nasi jugak. Masak nasi sekali tapi dia makan dengan kuah spaggetti..Ermm..(Suami sy suka makan nasi je banyak2..hehe). Malam tu pegi layan AF9 yang...ermm..hampehnyaaa..pasni takmao tengok dah. 

Ahad
Seharian tak keluar rumah. Syok!!Lama kot tak rasa perasaan tak kuar umah. Sesekali melepaks kat umah memang syok. My hubby masakkan burger untuk bekpes (alaa..tak amik gambo pulak bukan sonang dia nak masak kan). 1 burger for him..Sy..2 burger!!!hahaha..Dah lama dah tingin makan burger yang dimasak sendiri..
Macam ni la kan lebih kurang bentuknya..(alamak tingin lak skrg)

Baby sy kalo western2 ni memang dia suka la..Padahal bapaknye suka makan nasi..Ikut sape ntah..Lunch sy masak ikan terubuk bakar (Seksanya mao makan banyak tulang tp isinya yummy), tahu telur yang ntahla nk panggil masak apo. For dinner sy masak ikan sardin jerk, sayur bayam n telur dadar. Sume masakan yang tak memerlukan bahan2 tambahan sangat..Huhu. Sy ni walaupun dah bole makan still ada jugak spesies2 makanan tertentu yang takleh makan. Lepas makan boleh tidur..Aduhh..syoknye kan..

Selain dari dapat rest, jimat belanja leh gak nak melepak2 ngan suami tercinta. Ingat sonang ke nak dapat quality time camni. Walaupun g kerja sama2. Kerja pon tempat sama..Rasanya lain bila melepak kat umah seharian sama2 :) ..

Okeylaa..Sampai di lain hari..Muahhhs

Friday, April 8, 2011

Everything Happen For A Reason

Baru je baca entry baru cik Pia kita . Tetiba turut terasa menyirap. Ada lagi ye manusia perangai camtu. Tu namanya orang takleh tengok orang lain bahagia. Ada je nak cari kesalahan..

Anak..rezeki yang Allah S.W.T bagi. Ada yang baru kawen, trus dapat..ada yang 2,3 tahun kawen baru dapat. Ada yang sampai 10 tahun kawen barula dapat. Sape yang kawen tak nak anak kan??

Tapi masyarakat sekeliling ni kengkadang melampau jugak. Kalo makcik2 kat kg tu bolela terima jugak kan dah memang durang jenis pesen camtu. Yang herannya kalo dak2 muda pon sepesen ngan makcik2 kat kg tu..Come on la.. kan sekarang dah 2011 daaa bukan tahun 80an..

Ingat lagi time sy tak kawin lagi, sibuk orang tanya bila nak kawen. Korang ingat nak kawen ni bole p cekup mana2 laki pastu ajak kawen ke? Yang saya peliknya mak ayah sy tak pernah pon sibuk nak tanya. Durang lagi berkenan anak2 dah stabil baru kawen. Orang lain yang sibuk kan. Ingat suka suki je ke tak mao kawen. Apadaaa..Kalo takde calon yang sesuai n takde jodoh camanala nak kawen kan.

Bila dah kawen, baru kawen sehari orang dah tanya..bila nak dapat anak pulak dah. Tak menyempat kottt..Allah dah tetapkan rezeki masing2. Ada yang cepat, ada yang lambat..ada yang tak dapat. Semua ada hikmahnya. Bukan saje2 Allah nak tetapkan benda tu jadi camtu kan...Yang penting kita ni dah usaha n berdoa banyak2. Yang lain tu sume keje Allah S.W.T . Adakah korang yang mempersoalkan nape tak dapat2 anak lagi tu mempersoalkan apa yang Allah buat?? Maybe yang lambat tu Allah nak kasi durang honeymoon lama2 lagi ke..Nak soh kukuhkan ekonomi dulu ke..Manala kita nak tau kan.

Bila dah dapat anak pulak, sibuk tanya bila nak tambah lagi pulak dah..Ermmm..Neverending story kan???Nak tanya boleh kot, tapi gunalah cara yang berhemah sket..Bukannye.."wei asal ko tak beranak lagi??ko mandul ke haa??" ..Aiiii..tak elok la kan macam tu. Semua orang ada perasaan kotttt!!

Akhir sekali, sy harap orang yang suke sangat nak menyibuk n dengki2 tu buangla sifat2 tu k..sifat tak terpuji pon. Jodoh, ajal, maut rezeki tu sume Allah S.W.T yang bagi. Kita takleh tau apa jadi pada masa depan. Kita cuma boleh berusaha n berdoa je...Jangan mengeluh atas apa yang dah ditetapkan. Percayalah..Allah S.W.T lebih tau apa yang terbaik untuk kita :) ...

p/s: untuk pia..kt doakan pia tabah k..Allah nk bg pia honeymoon lama sikit tu..hehe

Thursday, April 7, 2011

Pantang Makan Orang Preggy

Memula saya buat bila tau pegnen, terus google pasal makanan yang boleh dimakan n takleh dimakan..Errmm..Dapat jugak tips dari kawan. Takleh minum cafein, air berkarbornat, n macam2 lagi la kan. Air kelapa pun takleh minum awal2 pegnen ni takut termuntah.

 
Tapi bila tanya my parents, durang kata bole je makan sume. Air kelapa pon bole minum. Relax je durang. Mak sy dah beranakkan 7 orang anak. Takkan la dia nak bior je anak dia ni yang pregnant makan benda2 yang boleh memudaratkan..Iye dak?? Durian sy ingat takleh makan takut panas badan. Tapi ayh sy siap soh makan je nanti baby suka makan durian. Ermm..
 
Pada sy, semua benda boleh makan asalkan tak berlebihan. ..Tapi my hubby tak kasi..uhukss..Coke pon sy buat muka kesian baru leh minum..Itupun sikit jerkk...mungkin ada kebaikan jugak kot. Lagipun bagus jugak tak makan makanan tak berkhasiat ni kan..hehe..
 
Tapi kengkadang tu terlampau berhati2 pon tak elok gak kot. Abih sume takleh makan..Dahla preggy mom ni memilih gak makannye kan kan.. 

15 Weeks update

Assalamualaikum..

Sekarang tidur sy macam kembali nyenyak. Awal2 preggy dulu memang sangat tak selesa. Kejap2 nak kena pusing kiri.kejap2 nak kena pusing kanan. Kejap2 rasa sakit...Lagipun awal2 dulu saya tidur awal gila kot!!!!kul 8pm pon dah bole tertidur padahal sy ni jenis tido takdela berapa nak awal..kalo dulu paling awal pon kul 12. Kalo sy tidor awal mulala nanti tersedar kul 2, 3..dan akhirnya di pagi hari sy akan mengantuk!!  Sekarang ni maybe dah dapat sesuaikan diri. Dapatla tidur lambat sikit..Tapi lambat tu, paling lambat kul 11pm laaa (kalo ada citer best kt tv)..haha..normal masuk tido kul 10pm..heee


Selera makan pon dah makin okey. Yang syoknya sy dah bole masuk dapur. Tapi yang peliknya kalo bau masakan dari umah orang lain memang nak termuntah lak. Saje je try masakkan utk my hubby..Kesian dia, sejak sy preggy 3 bulan tu memang tak pernah masak untuk dia sbb kemualan sy bau masakan. Tapi yang sy masak tu, memang sy takde selera nak makan. Hubby je la makan sorang2. Nasi putih still kurang lagi. Lagi2 kalo yang panas2 berasap tu..Tak selero. Tapi OK daripada awal2 dulu. Sekarang at least time lunch sy boleh makan nasi. Kalo dinner tu memang tak makan nasi la..Dah tak selera. Waktu dok opis pon sy pastikan perut ni tak kosong. Mengunyah je la..biskut ke apa ke kan. Tapi still takleh telan dalam kuantiti yang banyak. Pilihan makanan yang sy boleh makan pun dah makin banyak. Yang peliknya awal2 pregnant sy takleh tgk ayam..dok makanla ikan..Sekarang sy takleh tengok ikan lak!!dok bantai makan ayam hari2..hehe

Yang paling best muntah2 dah kurang!!! Kadang2 sehari sy berjaya tak muntah. Kalo dulu, mesti 2,3,4 kali jugak muntah. Sekarang ni sy akan muntah kalo sy letih nak mampus or biarkan perut kosong. Sekarang time makan memang kena makan..WAJIB!!!

Okeyla..takat tu je dulu..Hope pasni kemualan sy akan makin hilang supaya sy leh makan variety of food sebab sy ni memang pesen leh makan je apa2.. Bolela baby rasa macam2 kan..Tak sabar nak tunggu 16wks nak g scan :)

Monday, April 4, 2011

14 Weeks; Suarku Udah Ketat!!Ermm..

Aii aiii aii..

Sekarang nak pegi keje banyak masalah. Nampaknya suar dah tak selesa. Yang ok just legging yang size L je..Yang size S n M memang tak selesa la..Rasa senak perut ni bila pakai.

Ingatkan tak mao start shopping lagi. Nampak gayanya nak kena beli maternity pants dah ni. Aiyak..aritu tengok kemain besar suar tu. Tak jadi nak beli. Sekarang terpaksala beli. Legging pon kena beli size L je la..Pasni XL..Waaa..Baju, cam takde prob pon. Sebabnya berat ni langsung tak naik walaupun baby dah makin membesar. Perut pon nampak sikit je. Orang dok cakap sy ni kurus je tak nampak perut n soh makan banyak2..LOL..takpela kan yang penting size baby kat dalam adalah size normal. Ke besor sket sebab berdasarkan size baby tu expexted deliver date makin cepat lak dahhh..hehe..

Selera makan pon dah okeyla sket drp b4 ni walaupun still ada loya lagik. Tingin lak nak makan banyak2 n macam2. Bilala tu yerkk..Tapi pasni pikirnya $$$$ nak shopping suar la pulak dah..n tak lama lagi baju lak kot. Nak beli yang leh dipakai kalo tak preggy gak. Takla membazir kan. Ermm.

Okeyla..Jom shopping!!!

Friday, April 1, 2011

Parents di RUmah :)

Assalamualaikum..

Hepi hepi sebab parents sy dah ada kat umah. Pagi tadi baru smpai dari kg. Tatau la kenapa tapi rasa rindu sangat2 kat durang. Nak balik kg takut baru jalan sikit dah benti banyak kali (muntah) ..hehe..Kalo tak pegnen memang sy ajak hubby balik kg lama dah.

Suka la sebab kalo tingin mkn pape bole request ngan ming. Hehe..Masakan mak jugak yg paling sedap yerkk..Ye arr dah dari lahir dah minum susu mak. Makan masakan mak. Semua orang mesti cakap masakan mak dia paling best kan kan kan :)