Wednesday, March 30, 2011

Sakit..

Assalamualaikum..

Yesterday sy MC. Ari Isnin bangun2 pagi dah rasa sakit tekak. Tapi pegi je la keje. Kat opis macam biasala sejuk bekunya macam kat London (mcm la penah pegi London kan..haha). Menambahkan sakit adala. Dari sakit tekak, jadi batuk2. Pastu sakit kepala yang amat2. Demam takde. Ermm..adala sikit kot. Memang sehari takleh berpikir n takleh buat keje. Rasa cam nak balik pun ada tapi cuba lagi bertahan. Siap pegi tido kat surau. Still jugak sakit. My hubby lak banyak keje so, balik lambat sikit. 

Sampai2 umah memang sy dah tak tahan dah..Sampai kul 6pm. Terus menuju ke tilam. Pengsan..630pm bgn semayang asar pastu pengsan lagi..730pm hubby kejut semayang maghrib pastu pengsan lg..Pastu ntah berapa kali hubby kejut soh makan tapi siyes sy tak larat. Sampai hubby majuk..huhu..Last sy bangun kul 11pm..mkn sikit je n solat isya' pastu trus pengsan sampai pagi. Terus decide MC sebab tau kalo pi opis yang sejuk beku tu memang menambahkan sakit adala.

Arini dah ok sikit sakit tekak ada sikit je..Ubat yg doc bagi memang tak mkn w'pun doc kt dia dah bagi dos yang sesuai untuk preggy mom. Just makan ubat isap tu je utk sakit tekak..Ni la 1st time saya sakit sejak preggy dah hampir 14 wks ni..Risau sy, sebab sy tau perempuan mengandung tak elok amik ubat2 ni. Risaunya baby kat dlm perut ni sakit jugak..huhu..

Sekarang ni memang mintak sihat sentiasa tak macam dulu kalo sakit kengkadang best jgk kan leh MC. Sebab sakit masa mengandung ni rasanya lagi teruk!!!Lagipun tak elok makan2 ubat tu kan..huhu..Ya Allah..mintak2 lepas ni takde lg sakit2..~amin

Friday, March 25, 2011

Asyik ngantuk jerrrrr

Ermm..tido nak dekat 10 jam kot tiap ari. Sejak preggy ni memang senang je mengantuk. Kul 8 mlm dah start rasa ngantuk. Rasa letih la...

Umah tak siap kemas lagi. Janji ngan hubby nak susun pinggan lam lemari arini..huhu. Selalu je balik keje, bila sampai umah je trus rasa nak baring je. Lagik2 sejak dah beli tilam baru ni kan. Empuk sungguh rasa tilam tu..Hehe..

Skrg ni start jugak swimming. Tapi tak dapat la dari ujung ke ujung ye..Sejengkal pon dah mengah2. Nak buat xtvx sukan lain memang tak bolela kan...Tapi lepas tu pengsan 1-2 jam..haha..

Memang camni ke..Orang mengandung memang hobinya tido ke??huuuuuuuuu

Thursday, March 24, 2011

13 Weeks baby

Tilam Queen dah sampai semalam..aduii bestnya tido sampai subuh nak dekat kul 7..ermmmm..Salahkan tilam pulak dah kan..hehe..Dining table, kitchen cabinet pn dah sampai. Just tunggu bedroom set je.  :)
...........................................................................

Semalam sy n hubby pegi klinik. Akibat tak sabar nak tengok baby. Plannye nak pegi weken. Patutnya Sabtu lepas tapi tak pegi. Hehe..Lunch hour kitorg kuar. 

Check berat..aiyak. Time 8wks 51kg. Skali semalam timbang 50kg. Hehe..Blood pressure. ..

Pastu masa yang dinantikan mestila time scan. Tak sabar nak tengok. Tapi my hubby lagi terlebih excited kot...hehe. Terkejut tengok. Baby sekelip mata je dah besor. Dan nampak jelas tangan, kaki, kepala, badan. Baby time scan tu tengah dok bersandar pastu bergerak macam tersedu pon ada sambil pegang2 kepala..Alamak cutenya. Baby tau kot mama n papa nak tengok dia. Dia nak tunjuk skill. Hehe..Tak sangka lak baby besar sebab my tummy ni takdela besor mana pon..Alhamdullilah..asalkan baby sihat kitorang happy je :)

Dah siap scan tu, tetiba doc kata nak amik darah..Waaaaaaaa..Sy tak ready. Dahla rasa lemah je kan. Nak kena amik darah lak. Kompem la sy tak tengok time kena cucuk tu..Hhuhu..Sib doc kata bukan tiap2 bulan. Nanti nak dekat beranak baru amik lg. Tapi kawan sy check kt gomen dia kata tiap bulan kena amik darah..Ermmm..baru plan nk check kt gomen jugak..Saje mana la tau ada pape kang senang. Gomen ni kalo takde buku merah tu susah sket nk time ibu mengandung ni orang cakap.

Tapi takpela, yang penting baby dalam perut ni membesar ngan sihat. Bila tengok baby tu, memang rasa terharu sangat. Awal2 dulu memang sy akui agak tensen sebab takde selera nak makan. Sekarang ni sy rasa tak sabar sangat nak jumpa baby. Paling tak sabar nak g checkup tiap bulan sebab nak scan tengok baby saya buat apa lam perut ni. Hehe..

p/s: Gambar tak dpt nak upload lg sebab kt umah tu takde tenet lg..huhu

Wednesday, March 16, 2011

Almost 12 Months

Akhirnya sy n hubby dapat duduk serumah macam suami isteri yg normal..Alhamdullilah :)

...............
Ujung minggu ni genapla usia baby dalam kandungan sy 12 minggu..pejam celik je kan..anggaran 12 minggu adalah 8 cm. Tak sabar nak pegi scan!!! :)

Tanda2 loya masih ada walaupun dah kurang daripada awal2 dulu..Walaupun kurang tiap2 ari mesti wajib muntah sekali dua kali or 3 kali..errr..banyak kali jugak yer yg dikatakan makin kurang tu. :p

Saya seabis bole cuba untuk kurangkan loya;

1. Makan makanan yang betul2 boleh masuk sahaja. Jangan dipaksa.
2. Makan jangan gelojoh..Sopan santun gitu kan.
3. Sekali makan jangan makan banyak2 trus.
4. Makan selalu tapi dalam kadar yang sikit (Kena ada banyak stok makanan)
5. Jangan biarkan perut kelaparan. Lagi teruk muntahnya nanti.
6. Elakkan buat benda yang memenatkan. Siyes bila letih gila muntah memang tak hengattt.

Walaupun dah makin bertambah makanan yang bole dimakan, tapi still sy tak boleh terhidu bau orang memasak. Siyes terus matik selera. Sebab tu la sy tak masak..Lamanye sy tak masak samala ngan usia dalam kandungan tu. Tatau la sampai bila. Sian gak kat hubby hari2 makan kt kedai je.

Hope msk 2nd trimester nanti keadaan akan bertambah baik :)  Aminnn..

Wednesday, March 2, 2011

Untuk Kamu anak mama..

Assalamualaikum anak mama..

Malam tadi mama mimpi arwah pakcik kamu..arwah adik mama. Kalau arwah masih hidup kamu akan panggil dia ayah Li. Mama syg arwah pakcik kamu. Syg kamu juga :)

Arwah pakcik kamu jalan sebelah mama. Air mata dia mengalir. Mama peluk bahu dia sambil berjalan n tenangkan dia. Suara memang tak terkeluar nak berkata2. Dia rindukan mama kot...or mama yang rindukan arwah :)

Arwah pakcik kamu tu..sangatla penyayang orangnya. Kalau dia masih hidup mesti dia sayang kamu macam anak dia sendiri. Nampak luar macam tough tapi suke benda comel2.

Mama mahu kamu hargai orang yang masih ada. Nanti kamu dapat adik, jaga dia baik2..sayang dia..jaga dia. Mama harap kamu jadi insan yang baik n penyayang macam arwah pakcik kamu jgk..

:)

Dari,

Mama