Thursday, December 13, 2012

Teleng sana..teleng sini..haha

Assalamualaikum..Salam hari khamis..yay esok Jumaat!! Harini I nak citer pasal cek mek mulut murai sofie. Selain daripada menari gangnam style(siap letak tangan kat sebelah berdiri dan goyang2 montot aiyakkk), kebolehan terbaru dia adalah berposing time amik gamba..default posing dia adalah senget kepala. I suspek cikgu2 dia la yang ajar kat skul sebab mama ngan papa dia takdok ajar pon ye..
see...asal nak snap gamba dia siap sengetkan kepala dan mulut senyum senget(exactly macam papa time kecik kalo tengok gamba)
nengok2..hehe


Peace

Friday, November 23, 2012

Anak Mengamuk..Grrr

Assalamualaikum..salam hari jumaat..

makan budak!!!!
Oooo..budak ini sudah pandai mengamuk bila orang tak bagi apa yang dia nak. Siap meraung sampai tertunduk kepala. Tapi bila tak dilayan dia senyap la. Jap je dia meraung. Orang ni tak bagi sebab benda tu membahayakan. Kalo tak bahaya mama bagi je wahai anak.. Risau pulak kalo dah besar sikit buat perangai guling2 tengah jalan..ermmmm..

kla..esok cuti..yay..bye

Tuesday, November 20, 2012

Ini kisah mama Sofea...lol

Assalamualaikum. Saje nak membebel lagi....

Almost 3 months kat company baru ni. Alhamdullilah semuanya ok2 je. Sekarang kerja a bit slow sebab dah nak siap. Nak tapeout dah. Next project maybe start 1 mth lagi. Jadi sementara tu boss kata belajar pnr. gapodio la I cakap ni kan. takpela tak paham pon takpe sebab ni namanya membebel. 

Last week someone frm intel ada call. Asking I tengah cari keje ke idak. Dia kata dia terjumpa my resume kat jobstreet yang ntah bilala last update tu kan. Memang tak up to date pong resume tu hoho. Memandangkan I baru je start kereja kan, takkan nak jump lagi..no no no. Baik2 I tolak n bagitau yang sebenar2nya. I baru nak plan kerja kat sini for at least 5 years tauuuu.. :). Bukan rezeki company tu dapat I..lol hahaahaa...

Sorang lagi my colleague nak resign pulak. Jadi sesapa berminat nak keje meh2 sini resume hehe.

Okayla..Takat ni dulula kita menceceh..sekian..

p/s: nak tgk breaking dawn part 2!!!!

Friday, November 16, 2012

Apa ada Masalah ngan NIP ?????

Assalamualaikum.

Haa tetiba nak berceloteh pasal NIP (Nursing In Public). Nape nak buat topic ni. Sebab ada terbaca kat blog sorang ni pasal dia tak sokong NIP & surprisingly ramai jugak penyokong. Lol. tak sangka pulak NIP pon bole jadi isu. Ingatkan zaman sekarang ni orang dah boleh terima dah NIP ni...Tapi...tak sangka.

Saya salah seorang yang sokong NIP!! Tapi kena paham. Kenapa ibu2 nak NIP. Ingat sesaje je ke ibu2 nak NIP. Of coz la kalo ada pilihan nursing room ke/tempat yang tersorok ke itu 1st priority. NIP ni selalunya ibu2 buat kalo terdesak/terpaksa. Contohnya mall yang takde nursing room, naik flight/bus/ferry etc & tempat2 awam lain yang tak sediakan nursing room. Tempat awam ni luas..

Teringat kata2 ayah saya "buat apa nak malu, kasi anak makan..dapat pahala..orang yang cakap tak malu ke bf anak yang patut malu".

Dan of coz jugakla NIP dengan aurat yang terjaga. Selalunya ibu2 yang NIP ni dah sedia siap2 nursing cover/tudung bebesar. Macam saya pakai tudung besar rm10. Takde ibu la yang sesaja nak tayang aset dia. Maybe ada "segelintir" yang NIP tapi ternampak apa yang tak patut orang nampak. Tak semua orang perfect.

Macam saya suka travel & bf anak. Experience kalau dalam flight, memula cari tempat kosong, takde jugak terpaksa soh husband cover. Cover sekali ngan tudung besar. Anak dah lapar bukannye dia reti kita ni kat mana2 sesuai ke tidak nak susukan dia. Kat dalam train kat India, terpaksa jugak NIP sebab takde tempat yang proper lain untuk NIP. Ada lagi situasi paling mencabar time kat padang pasir. Anak menangis nak susu. Camana tu. Nasib dapat family yang sangat baik dan menyokong susu ibu. Semua tolong keliling saya. Tolong cover. Saya dok bersila kasi susu. No choice. Banyak lagila situasi kalau nak cakap panjang berjela pulok.

Orang yang tak selesa kalau tengok, tak payah la tengok. Itu untuk menghormati ibu menyusu jugak. Paling sedih yang ibu2 pon ada yang tak sokong NIP. Kalau kita taknak NIP takpe, tapi jangan condem orang lain. Lain orang lain situasi dia. Mungkin waktu kita belum tiba...Ohh emo kan.

Kesimpulannya nampaknya kesedaran bf ni masih lom menyeluruh lagi. Nak dok rumah je? Ni lagi satu cara yang tak relevan. Kengkadang orang yang takde experience jaga anak leh komen lebih2 tu yang tatahan. Bila dah alami situasi tu baru paham. Itu biasa...

Last sekali syukur sangat dapat suami yang memahami dan sokong. My parents pon sangat menyokong bf or kalo terpaksa NIP. Ibu2 yang terpaksa NIP jangan risau selagi husband sokong dan setuju..Okeys..

Sekian celoteh hari Jumaat saya (Lama dah tak celoteh)

Sofea Jalan2 Zoo Taiping

Assalamualaikum.

Nak citer time cuti deepavali ritu. Korang pergi mana? Kami sebenarnya takde plan ke mana2 pon. Tapi macam boring je kan dok umah. Harap maklum mama Sofea ni memang tak leh dok umah lama2 sangat. Mulala rasa sengal2 badan tu. hehe.. Since kami tengok Sofea ni sangatla pencinta haiwan. Tengok kucing muka excited siap nak cium2, tengok burung terbang melonjak2 gembira, tengok ikan kat kolam tergelak2 dia so we decide nak bawak Sofea pergi Zoo. Zoo yang paling dekat ngan Penang dah agak OK cumala Zoo Taiping. Jadi Zoo Taiping la kami pergi. Bawak slow2 pon sejam je dah sampai. Traffic pon clear je kan. Plan nak gerak pukul 7 tapi terlambat bangun lak. Kul 8am baru gerak. Selalunya kami takde masalah nak bangun pepagi..Sejak jadi mak, bangun pagi ikut timing anak. Ni sebab Sofea ler bangun lewat hoho :p .huhh..takpela lewat sejam je dari plan.

Dalam 930am camtu kami dah masuk dalam Zoo. Jom layanz gambar.. kali ni gamba banyak harap bersabar hehe..

Zoo Taiping..


dok atas buaya batu berani laaa..
syok melepakss
Ready jommm tengok haiwan2..
Semua sibuk buat hal sendiri
mama..mama tengok tu (orang tengok buaya, dia excited tengok ikan dalam air tu lol)
iyahhh berjalan naik bukit letih wooo
apalaa cek mek ni pikir..
rusa2 makan time
harimau bintang auuu takot!!
Akhirnya after makan bekal nasi lemak sume tertidur..
Sempat singgah taman tasik jap amik gambo..Sofea dah penat
yeahh dah bangun tidur
hello world!!!!
Wajib makan kalo pi taiping...MEE UDANG!!

Okaylaaa..Itu citer kami time cuti deepavali. Yang penting Sofea happy & dapat belajar benda baru...Okeyhs...till nxt story...daaa :)

Wednesday, November 14, 2012

Sofea 14mts old

Assalamualikum..

Sabtu depan anak kecik saya yang dah makin besar dah berumur 14mths. Pejam celik je..Alhamdullilah..Allah S.W.T permudahkan semuanya. Cabaran demam, sakit, jatuh sini sana, takmao tidur malam rasanya semua mak2 akan alami. Menjaga amanah Allah S.W.T ni bukannye mudah. Tapi bila tengok keletah dia day by day tu buat kita rasa mudah...alhamdullilah..

Budak Sofea ni dah pandai apa yerk. Paling major adalah jalan terkedek2. walaupun tak berapa nak master lagi tapi bolela jalan kedek2 aduhh geram tengok. Walaupun tak berapa pandai lagi, tapi takmao orang pegang tangan. Kalo orang pegang ditepis2 macam dah terer sangat berjalan. Dia takmo pegang, kita layan je la tapi kena extra carefull takut jatuh tergolek dokkk. jatuh atas toto okla lagi. kalo jatuh atas jalan tar tu kang mak dia sekali nanes.

Dah paham sikit2 apa yang kita kata. Bila "ukuk dah pandai cakap ukuk pastu tunggu depan pintu toilet. haha kelakar. maybe dah bole start potty training ni. dah paham dah kalo cakap pegi kat papa. 

vocab pon dah bertambah. semangat nak cakap tapi kesian mama ngan papa dia tak paham hehe. Sangatla pencinta haiwan. Muka excited tiap kali tengok anak2 bell yang cumel. Menari2 jangan cakapla. asal dengar lagu rancak sikit excited nak menari.

sifat2 mengamuk bila tak dapat sesuatu yang dia nak tu makin kuat pulak. tapi selalu mama & papa tak layan huhu kesian...

ooo..suka tengok UPIN & IPIN sekarang ni. dah pandai tengok teebeeee..

makin banyak makan. makin suka makan. mama sukaaaa :) fav dia setakat ni spagetti, macaroni, nasi with sup tak kira sup apa, carrot, potato, roti, biskut, coklat..haaa..sume yang manis2 memangla fav kanak2 huhu. gigi pon nak berkarat dah. nak buat camana dapat mama asyik lupa nak soh anak gosok gigi. lol..yang sejuk2 mama tak kasi dah sebab asal makan yang sejuk, selsema pulak. so, harap maaf ye anak mama eskem memang sah2 mama dah tak kasik dah..hehe..kesiannn. suke makan sendiri pastu suapkan orang makan. perkataan "nak" tu memang master la budak ini.

makin selalu buat lawak la pulak. haha..ikut sape la suka buat lawak. tapi kalo gelak mama suka tengok :).

Lagi apa yerkk...itu je la kot...
hyehye #sofea #cottononkids #cottonon #zoo #taiping
Alhamdullilah..syukur dikurniakan Nur Sofea Eiryna. We love you sangat okeyhhhh.. memuah :)

Thursday, November 8, 2012

Holiday

Ohhh..Saya dah lemau ni. Bila dah lemau saya nak berjalan jalan jalan jalan. Insyaallah end of this year kita pergi melancong. Not so near but not so far jugak. Time for family& love~~~~~. Bila kita pernah kehilangan orang tersayang, kita akan appreciate keluarga terdekat lebih lebih lagi. Inilah kita manusia kan...ermmm..Inilah saya :'( . Miss my late brother actually. Hope can melawat kubur dia nanti. Lama tak melawat. Mak ayah saya kata antara ubat melepas rindu, pergi melawat kubur. Berkesan untuk ming & aboh. Kalau durang rasa sedih sangat, lepas melawat kubur, rasa lega sikit. Kalau saya dok KL senang la nak melawat. Ini jauh benau huhu. Dapat sedekah yassin & al fatihah dari jauh je.

Ohhh apalah saya membebel. Takde keje actually. Keje sume dah hampir nak siap. Just final touch up. Walaupun delay which bukan salah kitorang kan. Jadi sekarang relax relax relax. I loves my job here!!! No pressure, no gangguan mental whatsoever dari boss..kawan pon bebaik sume. Sesuai sungguh kot pencen kat sini...Kalau company tak jatuh bangkrup...Siyes malas dah nak melompat si katak lompat ni..enuff la kot. Kalau company bangkrup maybe saya dok rumah jadi suri rumah la pulak..hehe..

Bebel lagik..Okla...tak sabar actually nak berjalan jalan jalan kat negara orang...okey..byebye..

Monday, November 5, 2012

Jatuh dan jatuh lagik + New recipe

Hyehye..

Cek Mek la tu jatuh. Rasa cam mak yang looser sangat bila anak jatuh katil/jatuh la memana kena kat kepala. adoiii. Bukan salah anak. Budak tu manala tau pape kan sume dia nak explore. Sofea setakat ni pernah sekali jatuh katil. Jatuh ke depan jadi just benjol tang dahi. Tapi semalam jatuh dari sofa pulak gedebuk atas simen lak tu. benjol kepala siap ada calar balar dahi. Macam2 cabaran. Kengkadang kita dah jaga2 pon benda leh jadik jugak. Apa yang bole buat, cuba meminimumkan risiko benda2 ni jadi.

Okeyla harap anak takdela jatuh2 gedebuk lagi. Harini macam datang idea nak masak macaroni. Saje beli macaroni sekali Sofea tu suka pulak. Maybe size dia senang pegang. Sofea suka makan tapi makan macaroni pakai tangan(ko adooo?? haha). Kalau bagi sudu, dia kaut2 makanan bukan dapat pon pastu makanan dicurah berterabur adala, Kalau disuap, dipaksa makan no no no la sambil geleng kepala. Nak makan pon susah ini budak.Cheese dia tak minat jadi takdela nak buat macaroni & cheese yerk. Tapi macaroni makan ngan kuah spagetti dia minat la. Petang ni pikir nak masak macaroni ni dengan udang pulak la. I suka masak guna barang apa sahaja yang ada dalam peti sejuk tu..Ye saya suka masak cuma saya ni "PEMALAS". Jom nak share petang ni punya recipe (belum buat..ntah2 tak buat lol..:p) untuk si budak Sofea..

1. bawang besar kuning yang manis (potong dadu)
2. udang dikupas kulit (kulit kasi bersih rebus buat stock)
3. sayur sesuka hati kasi kaler cantik (carrot, cauliflower, broccoli etc.)
4. macaroni

cara masak:
panaskan kuali dengan olive oil. masukkan bawang, udang, sayur campak2, masuk macaroni yang dah direbus sampai lembut. goreng goreng teng tong teng..siap bole dimakan begitu saja or taburkan sikit cheese. jangan lupa masukkan sikit salt+pepper. tadaaaaa..

sekian...

Lepas ni kalau Sofea boring kena pikir masakan lain pulak. Nasi ayam macam dia ikut mood pulak takmao makan dah..lol

Tuesday, October 30, 2012

Raya Aidiladha + Sofea 13 months

Assalamualaikum..

Sekarang entry dah campur cerita terus sebab tukang tulis ni pemalas!!haha..

Raya Aidiladha this year sambut kat Kelate sebab raya aidilfitri dah balik Sabah. Kami guna system gilir2. 

Tahun ni raya tak berapa nak meriah sebab semua tak balik kecuali me ngan adik bongsu. Kalau arwah adik sorang lagi ada, mesti meriah sikit huhu.

Gambar raya..malas nak upload..upload mana sempat je ni...

sofea with youngest cousin..nampakla sofea besar haha..

beraya umah abg sulong

shopping kat wakaf che yeh

tempat mama & papa amik gamba kawen dulu..haha

air sejuk gilosss..mandi pakai baju tido..haha
Balik 3 hari tapi macam2 aktiviti. Malas nak citer pasal jam time nak balik penang sebab orang nak balik KL pon ikut Gerik...

Okay citer pasal cek mek Sofea yg dah 13 bulan lebih2 sikit. Baru start bertatih sikit2..tok aboh dia cakap "lembek lutut" hehe. Kena puji banyak2 baru dia rajin jalan, kalau tak dia macam lupa hehe.

Dah start campur fm. Beginila nasib Sofea dapat mak pemalas...hehe. Tapi kalau ada ngan Sofea still direct bf. Tapi macam makin kurang je susu..ni la akibat tak pump kannnn..Tak tercapai niat suciku nak fully bf sampai 2 years..papepun sampai 1 yr pon syukur alhamdullilah.

Makanan fav dia sekarang ni nasi ayam. Terpaksala mak pak dia makan nasi ayam jugak every weekend. Sekarang saya dah terer masak nasi ayam tau!!!haha. Spagetti pon dia suka. Nasi putih...asyik no no no je sambil geleng kepala. Kalau nasi putih wajib ada sup ayam. Memang anak papa. epal pon dia suka. Nak bagi makan sayur punyala susah...ermmm camno???

Dah bole main2 ngan papa jerk. Kalau dulu nak mama dok depan mata je. Sekarang dah okey. Bole memasak dengan tenang tanpa dengar raungan Sofea lagik. Kalau dulu, terpaksa biar dia nangis or papa angkat dia dok dapur sekali. Kalau Sofea leh tolong mama masak takpela jugak kan haha.

Makin terserlah suka dia kat kucing. Meow2 kalo jumpa kucing. Risau kena cekau je. Ngan bell dah kena cekau 2 kali, tapi dia tetap tak takut.

Selalu panggil papa "dada" haha...

Pantang orang order air kat kedai..dia yang nak capai dulu. Baby seat tu kat kedai, dok 5 saat je bolela. Nanti mulala berdiri nak turun..lol

Tidur malam still awal. Paling lewat pon pukul 10. Bangun subuh tetap sama.

Lagu fav..gangnam style. tengah lalok2 nak tidur tu pon kalo ada lagu gangnam style terus bangun menari..haha..

Gelak dah macam menurun je..adoiii..suke senyum n gelak tp kalo orang tak kenal, seriyesnya muka.

Dah pandai tunjuk mana gigi, mata n hidung bila kita tanya.

Dah pandai salam cium tangan n cium pipi bila kita cakap "amin"

Perkataan paling expert sekarang nak...geleng kepala sampai pejam mata kalo tak nak(yg ni lucu)

Okaylaaa..setakat ni je la update..Nanti I citer lagi....

daaaaaaaaa



Monday, October 22, 2012

Resepi Begedil ayam untuk cek Mek

Assalamualaikum...

Anak sy sudah masuk 13 months. Berjaya melangkah 3,4 langkah. Nak kena senyum2 tepuk tangan bagi dorongan baru dia nak jalan. Kalau tak dia macam lupa jerk..Ermmm. (minta puji lebih).

last weekend saya cuba buat makanan baru for sofea. Bahan adalah suka hati tengok apa ada dalam fridge. Resepi saya:

potato (rebus sampai lembut lepastu lenyekkan)
onion (cincang)
carrot (potong dadu)
chicken breast (potong dadu)
salt
pepper

.....gaul2 sume bahan2 di atas sampai sebati. Pastu buatla bentuk apa sahaja yang kamu suka. Saya buat bulat2 kecik jerk (sesuai untuk tangan anak pegang). Celup dalam telur putih, goreng with olive oil. Tadaaaa..siap

First time try, Sofea sukaaa...(sib suka kalo tak mama dia jugak yang kena abiskan cam biasa..uhuk)

Okla..selamat mencuba ibu2 semua..

p/s: baru paham perasaan mak bila anak suka makan masakan kita :)


Friday, October 19, 2012

7 weeks

Assalamualaikum.....

opssssssss..jangan tertipu. Tajuk bukan pregnant okey (kalau pregnant lagi alhamdullilah). Itu tajuk 7 wks kerja kat tempat baru ni. Sumenya okay. Yang paling penting kebajikan my family pon terjaga. The benefits I like jugakla sebab everything pon spouse&anak leh guna. Ada specialist clinic lagik. Before ni kalau pi specialist bayor la sendirik yerk!! Plus2 benefit lain..Lagik satu baru rasa "belonging" to the company. Lama dah tak rasa perasaan tu..1 separuh tahun je rasa kat S***.Pastu 4 mths kat A** (yang boss hampeh gilos tu sebab tu dapat bertahan 4 months only!). Pastu masuk company U****. Kena outsource je jadik contractor for almost 3 yrs...3 yrs tu jugakla tak rasa perasaan "belonging" (ada ke perkataan ni..ahhh lantak hehe).

Kerja still sama for me sebab still in the same position pon. Cuma pangkat naik sikit kot. haha. Just lain method itu normal. Different company hv different method. That's what I learn sejak jadi contractor for 4 years dicampak ke sana ke sini. Tu la kebaikannya. Jadi contractor memang kena cepat belajar sikit. Kengkadang kalo dapat company ok, tak kedek ilmu, okla kan. Kalo dapat company/boss yang anggap kita tau segala susah la sikit.

Yang paling best boss sekarang sangat flexible. Apa yang dia tau nak output je. Yang lain2 memang senang nak deal ngan boss. So, me sangat like. Kawan rakan sebaya tak berapa nak ada sangat la. Maybe sebab durang ni tak hire fresh grad. Jadik kira I ni boleh dikatakan kategori paling muda jugakla..haha. Tapi takpela. Tak kisah sangat.

Okla abis membebel pasal kerja. Lama dah tak bebel. Tunggu hasben datang jemput ni.

anak dara makan naget
p/s: cek mek ni memang saya tak berapa nak limit pasal pemakanan. Dia nak makan apa, sila makan. Tapi everything under control. Jangan terlebey suda. Tapi dia ni makan sikit pon dah kenyang kot. Sebab tu kasi dia makan apa yang dia nak makan. Tapi her favvy sekarang nasi ayam. nasi putih tak berapa nak dah sebab plain je kot rasanya..hehe..apa2 sajala asalkan anak sihat :)

Tuesday, October 9, 2012

Update citer basi..hoho

assalamualaikum..

alamak sudah berkarat ini blog. mari kita update pantaszzz..haha..

1. Raya..

Tahun ni raya kat Sabah..happening sungguh sebab anak2 buah hasben ku yg ramai sama2 baya itu sungguh super duper active hehe..siap tubuhkan group korea lagi. cipta lagu sendiri lagi ok.haha..Sofea pon suka la ramai keliling dia..

Family kecik kami ..yellow tahun ni
Gambar family besar tak jumpa..lol.

2. Mama Sofea at new office!!!
- After balik raya, terus start kerja kat company baru. Sekarang ni dah masuk minggu ke 6. Setakat ni ok. Ada peluang nak pegang fullchip sebab layout design ada 2 orang je kat cni..haha citer pasal keje paham ke dak readers? :p ..Tapi tak kisah, yang paling penting boss ok, environment ok. Itu je la kot..dan gaji ok..lol :p

3. Sofea 1 yr old!!
-Alhamdullilah cek mek Sofea kami turn 1 yr old 17/9 lepas. Takde jamuan besar2an pon just kami bertiga kat rumah. Beli jugak cake walaupun tau kami jugak yang kena makan sendiri. Maybe nxt year baru kita sambut besar2an sket..kasi dia paham dulu :)

aiyak hancur ini cake
 Happy bday Nur Sofea Eiryna..Semoga membesar dengan sihat. Jauhkan segala penyakit..Membesar jadi orang berguna dunia akhirat..amin

Sofea now still tak pandai jalan. Just bangun lepas tangan sendiri 10-20 saat gitu. Tapi muka minta puji n bangga gila siap tepuk tangan sendiri hehe.

Okayla..nanti kita update lagi..hehe..pemalas kannnnnn

Tuesday, August 7, 2012

Iftar + reunion

Last Friday classmate papa sofea buat plan bukak puasa sesama. Durang ni memang active buat reunion. tiap tahun wajib iftar sesama. This year, potluck syle. Kami plan buat bubur kacang hijau. Semangat ni buat. Tapi malangnya sampai kat umah membe, sume jatuh melimpah dalam kete..sobsobbb..takde rezeki.

Tapi makanan memang terlebih2 sampai tapau bawak balik.

Cek mek sofea behave la memula tu. Ceria gembira...
kalau dapat masuk dalam tv ni pon best jugak yerkkk
Sofea jumpa kawan
Kawan2 papa
Sofea sorang je bunga di taman...hehe

Familia picta..hehe..Sudah mentido budak ini..almost 11pm..
Teringin pulak makan buffet kat hotel...gulpppp..

Thursday, August 2, 2012

Sofea (9 months) Masuk swimming pool pulak

Anak dara saya memang tak suka air sejuk!!!! Tapi kan bila masukkan dalam swimming pool yang kita orang tua rasa sejuk tu, dia gembira ceria jerk la pulok. tak caya tengok gambar..

hello :)

mama & papa janji nak belikan swimming suit ngan pelampung, tapi dok beli2 pon lagi hehe. bizi tak sudah kan. Ramadhan ni kita cuti dulu masuk pool (ke boleh masuk dengan alasan nak ajar anak berenang..lol :p).

Sofea suka air. Sejuk pon bole lupa sebab best. tu la orang cakap budak ni bila dapat main, yang lain2 dia lupa dah..hehe :)

Wednesday, August 1, 2012

Sofea 9 months old pegi pantai!!!

Assalamualaikum..

Ini kisah lama..hehe. Mama Sofea ni kalau nak tau memang sukakan pantai. Sangat syok dok tepi pantai makan ikan bakar sampai angin tiup sepoi2 bahasa :) .Time balik kampung before ni, kami pergi berkelah kat pantai Kluang, Terengganu.

Mama belikan menan


Warm up main pasir dulu...
Yesss..lupa dah air tu sejuk (padahal takut air sejuk)
Sofea sangat suka!!!good2 pasni tak risau nak ajak dia mandi pantai :)

Monday, July 30, 2012

Sofea balik kg 1 ramadhan (arini 10 ramadhan)

Assalamualaikum...

Pejam celik dah 10 ramadhan yerk umat islam menunaikan puasa. Alhamdullilah walaupun masih fully bf kan Sofea, pump lagik kat office, semuanya Allah permudahkan. Maybe sebab sekarang takde kerja (menunggu saat2 terakhir kat opis je), pastu sesuka suka balik pukul bape pon, jadi takdela letih sangat :) .

As usual, kalo 1 ramadhan, kami family berusaha kumpul bersama (skema dok ayat). Lagipun ramadhan kali ni jatuh pada hari Sabtu. Jadiknya aku sefamily, akak n bil, adek berpakat balik kg. Aku tambah lagik cuti 2 hari Isnin Selasa sesaja.

1 ramadhan just bershopping makanan kat param Machang..

Pilih2 tunjuk2 mana yang berkenan jerkkk


2 ramadhan, kami berbuka di Restoren Selera Tepi Sungai, Tanah Merah. pemes emes tau ini restaurant. Sumenya dijamin sedap dabel triple licious..

Segala macam kueh mueh pon ada tau
Not so complete En Mat Yacob's family


Sangatla rekemen yerk kedai ni. Dinasihatkan supaya buat tempahan dulu kalo idak penuh meja. Harga pon murah wokeyhhh.

3 ramadhan makan kat umah masakan mak yang penuh kasih sayang (paling best!!!! tapi gambo takde)..

4 ramadhan sudah balik Penang huhuhu....

Keletihan walaupun bukan dia yang drive!!! :p
Okayla...sampai di sini dulu..Sofea baru nak tunjukkan aksi sebenar dia, kena balik Penang pulak. Sian dia..huhu..takpe nanti dah besar, dia paham la tu :).

Thursday, July 19, 2012

Sofea Jalan2 India (Part 5)

Akhirnya...kita tiba part 5..TAJ MAHAL!!!! orang kata kalo pergi India, tak pergi Taj Mahal baik takyah pergi India la ye.

From previous entry, kami bertolak balik dari Jaisalmer ke Jodhpur untuk amik train Jodhpur-Agra. Before pergi railway station sempat lagik naik tut tut untuk makan briyani yang memula kitorang makan tu.

Train bole la pulak delay. Melanggut la tunggu kat railway station tu ye. Sampai je Agra check in Nirvana Guesthouse.Rest sebab esoknya mao tengok TAJ MAHAL!!!!

Best kat sini..rasa cam kat rumah

TAJ MAHAL punya fee 500 rupee ye untuk foreigner. Tapi kalo orang sana 10 rupee sahaja. Gila jauhnya beza harga kan. Tapi takpe..bayar sebab sangat berbaloi2. Bila lagi nak sampai ye.

Sampai2 sangat kagum, terpegun, gembira aduhai semua perasaan adala kan. Tak tau dah nak cakap macamana perasaan. Nama pon 7 wonders. Ni sama kes macam pergi Great Wall dulu. Tak leh nak cakap la feeling dia camana titik.

Jom saya share gambar..

Sangat cantik

Payung itu sibuk je kan...
Nak jugak feeling remaja lompat si katak lompat (p/s: sian local Indian people kena q punyala panjang..tapi takpela durang bayar 10 rupee je huhu)

Saya Sofea. Saya 5 bulan time ni. Saya dah pegi padang pasir. Saya jugak dah sampai kat TAJ MAHAL!!!!!
Familia
My husband..solat kat masjid kat tepi TAJ MAHAL. Amikla wuduk siap2 yerk sebab kat situ takde air. Tapi aboh bertayamum je guna pasir kat dinding tu hee :) Saya tak solat kat sini sebab temam ming pergi toilet.
Baikla...sampai di sini saja cerita pasal TAJ MAHAL ..Lepas ni kita bertolak ke Delhi by train also. Ada cerita yang tak berapa best kat Delhi nanti kita citer yerkkk..

p/s: pikir balik, sebesar2 dan secantik2 TAJ MAHAL tu, dalam tu ada satu kubur..kubur mumtaz mahal jerk..aduhai memang macam2 orang dulu2 ni yerk

Okeyla..bersambung lagi :)

Wednesday, July 18, 2012

Sofea Jalan2 India (Part 4)

Assalamualaikum..

Sebelum saya teruskan, oleh kerana encik penyu minta pencerahan pasal details flight kena transit or not sebagainya, jadi saya nak cerahkan dulu la yerk..

Tiket KL-Mumbai actually AA sudah batalkan semua sekali, tapi kami dah beli awal jadik bukan salah kami. AA bagi replacement flight MAS. Tiket kami beli 1 way sorang adalah RM20+ sahaja. Jadiknya macam naik MAS free pon ada. So, kesimpulannye sekarang ni kalo nak direct to Mumbai memang kena naik MAS sahaja ye harap maklum. Penerbangan lebih kurang 5 jam.

Tiket balik pulak Delhi-KL, AA cuma kurangkan sahaja penerbangan, jadi kami just kena tuka time sahaja. Harga tiket rm70 sahaja. Perjalan dalam 6 jam gitu...

Mostly cara kami bergerak, kami buat itinerary sendiri, sewa car with driver. Tapi tanya jugak la driver tu tempat2 menarik yang boleh dia bawak. Lagik satu tiket train, hotel, sewa kete tu dibuat/dibeli/ditempah kat Malaysia siap2 guna internet la kan (my akak memang rerajin buat sume ni hehe)

..........................................................

Okey bersambung balik. From Jodhpur to Jaisalmer. Kami memang sewa tempo traveller macam gambar kat entry before ni dengan driver sekali. Tempo traveller ni bole muat dalam 14 orang. Memang murah la kalo pegi reramai kongsi. Kami sewa 3 hari dalam rm1200 camtula. Kira kami 7 orang sorang dalam rm200. Kalo ramai lagi la murah kan. Kali ni pergi Jaisalmer guna jalan darat lebih kurang 270km, 4 jam. Lama sebab tak boleh nak bawak lelaju yerk sebab keadaan jalan dan banyak sangat masuk pekan2 kecik. kenala slow kan kalo masuk pekan dengan bermacam2 binatang peliharaan tepi jalan hehe..


Inside tempo traveller

Sempat benti tepi jalan tengok carpet, tapi takde bajet..kalo tak memang dah rembat. Sejuk ni tau

Singgah makan





Actually kat India ni memang tak susah makan. Kalo bukan kedai muslim pon, kebanyakan durang vege. Jadik bolela makan yerk. Lagi bagus kata my aboh la kalo tak jumpa kedai muslim, pergi kedai sikh. Bersih dan kompem vege dan selalunya durang masak depan. 

Akhirnya lepas makan, tidur, bangun..sampaila ke Jaisalmer. Kami check in Mystic Jaisalmer Hotel. Sampai2 terus ke roof top hotel tu. Aduhai sangat sejuk. Paling sejuk sekali tau antara tempat yang kami pegi.

Sofea dah lenguh2, syok dapat baring

Hello..sejuknyaaa  
 
Kami sampai dah agak petang. Mandi2 dan rehat jap. Terus keluar jalan2 kat pekan dia. Dekat je ngan pekan, so just jalan kaki je tengok pemandangan.

Jaisalmer  
Keesokkannya pepagi kita dah keluar. Naik tempo traveller kami la kan. Round dulu tempat bersejarah kat Jaisalmer before terus ke padang pasir. Barang2 sume tumpang tinggal kat Mystic hotel dulu.

Kebetulan hari itu ada holy celebration. Habis kami kena sembur warna warni kehidupan tu. Orang dah cakap tak mao, durang sembur jugak..aduhaiii..dengan baju Sofea pon kena.

Rombongan cik kiah bersama tempo traveller kami sewa.. :p



Lepas jenjalan bandar (banyak lagi gambo tapi kita skip hehe), kami terus pegi padang pasir lak. Lebih kurang kul 2pm camtu sampaila padang pasir yang dinantikan ( sejam lebih from jaisalmer town). Kami amik package yang hotel sediakan. Package ni include camel ride, bermalam kat padang pasir termasuk makan ( makan malam, breakfast). Dalam RM200+ sorang sahaja.

Me, Sofea n ming naik camel cart



Lelain naik camel la..jeles tul masa ni..time ni ada pokok2 lagik sebab tak sampai tengah lagi

Tapi I pon dapat naik laaaaaaaa :p



Ada drama sikit sebenarnya. Lepas kami naik unta (me naik camel cart with sofea n mom), kami stop kat tengah jalan. Durang tanya nak tunggu sunset ke tak. Masa tu ada angin dan pepasir berterbangan. Masuk mata Sofea kot, jadi dia dah menangis. Ingatkan dia lapar susu. Saya pulak pegi duduk nak bf Sofea. Rupanya makin teruk. Sebenarnya kalo duduk tu lagi senang pasir nak masuk mata. Manala kita tau kan takdok experience. Jadinya saya, ming ngan Sofea ngan papa sekali tak stay. Naik camel cart terus ke daratan (jalan). Tapi lepas tu, saya ngan husbang jenjalan kat bawah. Tak puas hati. Banyak je unta2 tepi jalan tu kalo kita nak naik. Sangat murah tau. dalam 100 rupee je sekali round . RM6 la lebih kurang. Kalo kena kelentong mungkin mahal lagik.Kami pon naik la..Yang 1st ride tadi free je. Ehh bukan Free..masuk dalam package kami.

Pilih je la mana satu korang nak naik
Lelompat..
Lepas sunset tu, kami menuju ke tempat ketiduran. Malam menjelma, kesejukan mulala menggigit tauuu..sangat sejuk. Nama je padang pasir tapi sejuknya mengalahkan kat salji la pulok.

Best tul dia dapat golek2..dalam camp
tu la hotel kami kat belakang tu hahah..kami amik 3 camp

Boleh pilih actually nak dok kat banggunan batu macam kat belah kiri tu (nampak sikit tu) or camp. Of coz la kami pilih camp. Kalo dok dalam banggunan batu tu anytime pon bole kan...

Pepagi yang sejuk gila tau (tapi selambe je Indian people kat belakang tu pakai t-shirt je)
Before bertolak balik, breakfast puree kat luar. Layanan tip top
Lepas tu terus kami bertolak balik mystic hotel. Tuan punya hotel kasi kami refresh kat hotel tu. Mandi2, bersihkan diri. Lepas tu terus kami bertolak balik ke Jodhpur sebab kami kena naik train from Jodhpur-Agra. Kita tengok Taj Mahal pulak pasni..Hehehehe...Sekian kisah yang tak boleh saya lupakan di Jaisalmer. Kalau tanya mana tempat paling best dan takleh dilupakan sepanjang melancong kat sana, I definitely will say bermalam kat padang pasir at Jaisalmer :).

Okla bersambung lagi lepas ni kita ke Taj Mahal pulak. :)