Wednesday, August 24, 2011

34 Weeks update+Shopping Raya!!!

Assalamualaikum..

Arini dah ramadhan ke 24. Alhamdullilah mak budak ni sihat walafiat n dapat tunaikan ibadat puasa 23 hari. 1 hari terpaksa tak puasa sebab kena urine infection..huhu..Pasal tu lom citer lagik yerkkk..Lama tak update sebab kemalasan+sibuk siapkan keje. Sampai terlebih awal lak siapkan keje sebab semangat gila nak raya. Tinggal arini n esok je. Jumaat sy dak amik cuti yipeee. Tapi schedule keje sampai esok. Boss pon sonyap je bila sy kata keje dah siap. Bagusla tu sebab memang malas nak pikir kerja baru dah ni. Dalam kepala adalah ketupat dan rendang jerk!!!

34 Weeks actually dah lepas 2 minggu. Cuma tak update kat sini je. This Friday nak pergi checkup for 36 Weeks. Gynae nak bg antenantal card memandangkan sy kata nak balik kampung. Dia takut sy terbersalin kat kg lak nanti..hehe..

34 Weeks..Baby dah 2.2kg. Cepat tul baby membesar yerk. Semuanya alhamdullilah ok. Tapi berat mak baby ni memang dok tang tu je sejak ramadhan ni..Still +9kg. Doc kata takyah risau..asalkan baby ok....

Kisah urine infection tu or orang kata "kencing kotor" ..aii ngeri pulak nak citer. Pasalnya tetiba jerk masa tido pukul 3 pagi rasa kesejukan. Tarik selimut, tapi heran asal menggigil. Pegi toilet sat..pastu tarik comforter lak. Still gigil. Panas tapi menggigil sampai nangis2 tak tahan. En hasben tolong urut2 kaki. En hasben ajak pegi hospital tapi sy memang tak bermaya nak bangun. 1/2 jam gak camtu, akhirnya ok. Pepagi tu terus pergi klinik takut pape. Terus doc saspek "kencing kotor"...Check2 memang betul. Doc bagi ubat. Balik2 umah terusla makan ubat. Maknanye kenala bukak pose yerk sebab risaukan baby. 

Lepas tu terus fobia....Lepas tu jugak tiap2 ari make sure minum air 2 liter..time sahur wajib minum 1.5 liter. Jadinya tahun ni sy amik masa sejam bersahur sebab nak minum air tu sikit2 n wajib makan nasik!!Kalo sebelom ni makan roti/kurma je saya tak kisah sangat..15 min dah siap..hehe..Nasibla sy ni jenis selera makan nasik time sahur so takdela masalah sangat.

Citer pasal shopping raya laks. Gamba ada tp malas nk upload lak kan...Plan tahun ni nak pakai dress je. Tapi tup2 terbeli gak baju raya..Hehehe..ari Sabtu lepas seharian berjalan..Pagi sampai malam. Sampai2 umah terus pengsan...Yang berjaya dilaburkan;

1. Baju for FIL
2. Handbag for MIL
3. Kemeja for en hasben
4. Jeans for en hasben (2 helai over tau memula kata tak mao beli pape..hehe)
5. Kasut for en hasben
6. Handbag for me
7. Wedges raya for me (ada hati nak pakai wedges lagik tu!!!)
8. Baju raya for me 2 helai..hahahah(tahun ni beraya pakai ala2 jubah la...n kain chiffon je yg sesuai)

Kami pon memang lama tak shopping untuk diri sendiri. Before ni shopping untuk baby je kan :p .Tinggal untuk my parents, kueh raya, tudung aiyakkk...duet raya nak kena tukar..tu je kot..pastu leh balik raya..yayyyyyyyy...

p/s: Terlebih excited sikit raya tahun ni sebab 1st time beraya sebagai isteri n bakal ibu insyaallah :)..  
p/s2; 26-28/8 ni ada expo mommy n baby kat PISA..jemputla wahai ibu2 bapa2 sekalian..sy pon plan nak pegi this Friday :) 

Wednesday, August 3, 2011

Baby Checklist done!!!

Assalamualaikum..

Minggu ni nak masuk 33 Wks!!!Maksudnya lebih kurang 7 Wks lagi Insyaallah my little princess akan melihat dunia.

Actually kami laki bini masuk 6 bulan kandungan dah start shopping!!Sikit2 lama2 jadi bukit. Walaupun orang tua2 tak kasi sebab pantang la apa la tapi kami ni degil yerk :p . Sebab takmao abihkan duit sekaligus gitu kononnya..Hehe..Alhamdullilah sekarang ni dah stop shopping (kot!!!) sebab memang plan bulan puasa ni tak mao dah shopping. Takut tak larat..Shopping sterusnya after pantang la kan :).

Awal2 before shopping memang ada buat list kononnya nak elakkan pembaziran. Tapi akhirnya ada gak barang2 yang takde dalam list..lol..

Setakat ni kami dah ada:


1. Baby playpen ( my SIL & BIL kasi adiah..thanks :) )
2. Stroller/ baby car seat ( Dah order..awal bln ni dapat insyaallah..my MIL & Sisters kasi adiah )

3. Baby closet..haha..comel je gantung2 baju kat dalam tu..(Ohhh ini tiada dlm list patutnya)
4. Baby bath
5. Toiletries
6. Grooming set
7. Towel
8. Blanket
9. Swaddle
10. Napkin
11. Diapers
12. Baju..aishhh berlambak + ngan SIL kasi
13. Cap
14. Mittens/Booties
15. Breast pad
16.Bedding set
17. Pantang set

aishhh..cam byk je lagi tp tu je list yang gwe ingat...Lagik satu breast pump bakal dibeli soon :) ..Spectra 3 akhirnya stelah ukur bajet di badan sendiri n baca2 review :)

p/s: aiyak..perut dah berbunyi2..dugaan tul pose time mengandung ni..letihnya tak sama..ermm..hope dapatla selesaikan ramadhan cukup sebulan..aminn

Monday, August 1, 2011

32 Weeks Update

Assalamualaikum...Arini 1 ramadhan. Selamat berpuasa semua. Harapan sy tahun ni sy dapat puasa full tak mao tinggal2..Semoga Allah S.W.T permudahkan..Amin....

Sindrom malas mengupdate datang kembali...Tapi sy update jugakla perkembangan my lil princess.


My gynae cuti lagi. Masa checkup 30 Weeks pon dia cuti..aissshh..Tapi dpt doc ganti yang baik (nama lupa lak..huhu).

Doc ni lain sikit. Dia check tekan2 perut. Sakit gak sikit2 woooo. Tapi dia doc, mestila dia tau apa yang dia buat kan!!!huhu..

Berat baby now 1.85kg. My bp 101/69 ..Ada ke memula amik bp 88/69 jerk!!!!doc tak puas hati soh amik lagik skali pkai machine lain. Barula betul. Berat adalah 59kg!!!!Turun 1kg..erkkkkkkkk..My urine ok..Lagi apa yerkkk..tu je kot..

Alhamdullilah setakat ni semuanya ok. Baby lak kengkadang suke menekan2 kat bawah tu sampai rasa nak terkucil jerk..aiyakkk..

Movement baby more than 10 times I think. Actually takdela pandai nak mengira camana n takdela nak mengira specific. Tapi sekarang ni memang dapat rasa pergerakan baby makin kuat. Just lom rasa tulang temulang dia lagi bak kata my fren..Maybe tunggu dia besar lg sikit kot..hehe...

p/s: Awal2 dah pesan dengan baby mama dia nak puasa sebulan..Hope baby cukup makan yerk kat dalam tu. Nanti mama makan makanan yg berkhasiat utk baby yerk :)