Thursday, June 30, 2011

Setahun

Pejam celik...

Setahun dah arwah adik lelaki tinggalkan kami...

Semua macam mimpi...Sampai sekarang pon rasa macam mimpi...

I miss him...

~Al-fatihah~

Tuesday, June 28, 2011

27 Weeks Checkup Update

Assalamualaikum..

Sy sudah 27 Weeks!!!

Pic xde kena mengena ngan title..saje sebab rindu ngan dak Imaan ni..2 wks lg nak jumpa dia :)

....................
24/6/2010 sy punya appointment ngan gynae. Status update ;

Berat sy : 56kg (woo..dah naik 6kg!!!)
BP : Aishh..tak ingat bape tapi still in normal range 
Berat baby : 1.2kg ( tak besor sangat ngan tak kecik sangat my doc said)
Kedudukan baby : Kepala baby dah ada kat bawah (tak sure lak part ni terawal ke apa dia pusing ke bawah, or dia leh gerak2 lagik..lupa lak nak tanya doc)
Gender: Again doc sahkan gegirl
Suntikan tambahan : Sy amik suntikan kancing gigi (doc sajes sy ni ON je la kan)
.............................

Pejam celik dah nak masuk 3rd trimester laaa..Alhamdullilah sy dikurniakan kesihatan yang baik.

Cumanya, sy rasa dah mengalami sindrom2 3rd trim kot!!! 

1. Muscle pain 
1st time hari Jumaat malam tu sy cramp!! Biasala tengok tv kat luar sambil baring. Sekali nak bangun masuk dalam bilik, ya Allah sakitnya tak boleh nak bangun. Memang tak boleh. My hasben tolong pon takleh. 5-10 min gak camtu sy cuba bangun lagi. Boleh tapi memang sakit!!! Bila dah bangun, nak baring lak sakit..

Last2 my hasben soh bangun berkawad dulu dalam umah sebab kami pon tatau solution kat mana. Sy sakit kat belah kanan perut.. Huhuhu..Berkawad la sy sampai boring yerk. Pastu barula ok sikit...

Tanya gynae, dia kata normal tu dah masuk 27 weeks. Mungkin sy tak berapa cukup calcium (aduhai tak cukup lg rupanya). Muscle joint pain doc kata. Solution nye amik tablet calcium tambahan or tambahkan minum susu. Sy ni memang amik calcium tablet everyday..Cuma susu je la minum sekali je sehari. Nak kena tambah dos ni n lepas ni nak banyakkan senaman. Sy just suka swimming je time preggy ni. Nak berjalan malas sikit..hehe..

2. Takleh makan banyak
Ohhh..rasanya 2nd trim yg paling best leh makan banyak2. Sekarang ni leh masuk sikit je makanan. Makan sikit rasa perut dah full. Tapi cepatla pulak rasa lapar. Still okla asalkan sy dapat makan.

3. Panas
Owww..malam2 sangat panas!!!Berpeluh2 time tido..Selimut memang takdelakan nak guna..Tapi tatau la kan sbb my hasben pon cakap dia panas. Maybe sebab cuaca sekarang memang panas ehhh.. 

Setakat ni tu je la dulu..Lepas2 ni tatau la perubahan apa lak yang jadik. Takpela..yg penting baby sihat sentiasa  :)

p/s: harini patutnya puasa..tp, tatau nape kul 8 pagi dah masuk2 angin kelaparan..terpaksala bukak pose..huhu

p/s/s: Pasni sy dah start kena pegi checkup every 2 weeks :) 

Friday, June 24, 2011

Driver License udah EXPIRED laaaa

Assalamualaikum..

Selamat hari Jumaat... Suke suke suke JUMAAT!!!!

Actually dah agak lama tak drive kete sendirik sebabnya car pool ngan en hasben. Kete je bertukar, my kete ngan hasben. Driver tak tukar...haha.. Lesen pon dah expired nak dekat sebulan ni. Dok tangguh2 sebab dah ada driver la katakan ehhh..malas nak pi buat pon satu. huhu..

Tapi semalam MC terpaksala drive sendiri lepas nak dekat sebulan tak drive..Erkkk..lamanya!!!Skill bawak kete pon dah hampir lupa ni. Hehe..Kena konpiden walaupun lesen dah mati.. (erkk..sila jangan tiru aksi ini) . Bole jugak malas nak renew semalam. Yelaaa..sakit mana leh jalan2 (konon).
My hasben sekarang bizi yang amat la pulak. Malam tadi pon nak dekat kul 12 baru balik..sobsob.. So, arini kami bawak kete asing walaupun tempat keje sama..Sebab saya ni memang pesen balik On time punya...Sejak car pool ngan hasben je balik lambat sket. Lagik2 pegnen ni..Memang lenguh la nak dok lama2. Dengan polis traffic merata2 di pagi hari pon leh konpiden bawak..waaaaaaaaa...(tak baik tau!!! )..

Okla dah insaf..jap lagi nak pi renew lesen.

Sekian bebelan ari Jumaat..

p/s: Saya udah ada kerja..tapi belum masuk tahap bizi pon lagi..Masih leh siapkan keje n balik awal :)

Thursday, June 23, 2011

MC!!!

Assalamualaikum..


Arini saya MC lor..

Tapi arini puasa jugak..masuk arini dah 4 ari pose..alhamdullilah..lg 6 ari..pose Isnin ngan Khamisjerk..sempatla ehh before ramadhan..Waaa..bestnya ramadhan nak datang lagik!!!!

Kla..masa untuk berehat..

Wednesday, June 22, 2011

Sakit Lagik!!

Assalamualaikum..........



Seriously sejak pegnen ni, every month mesti skali sakit. Tak sakit teruk pon..just selsema sikit & demam. Kengkadang takdela sampai kena amik MC pon..

Arini rasa cam nak selsema je ni. Kengkadang tu, bila datang opis, menambahkan sakit sebab sejuknyeee melampau tau. Hope takdela melarat ni.....

Tuesday, June 21, 2011

Solat

Assalamualaikum..

Waa..tajuk ari ini sungguh islamic Okeys w'pon tuan punya blog takdela berapa kan. Saje je citer pasal benda ni sebab JARD punye tweet event dia kul 7, nk solat kat mana kan??

Sebabnyeeee..diri sendiri pon konpius. Bila dekat oversea, sy macam tak malu la pulak nak semayang kat mana2 pon..Contohnye... 

Dalam 24hrs train Guilin-Chengdu

Kat dalam kete, kat taman yang orang ramai lalu lalang tu pon leh selamba je semayang. Kat airport Tianjin pon penah!!!!

Tapi kan..bila kat Malaysia kenapa ye ada perasaan malu nak solat di mana2 aje (ke sy je rasa camni) . Tak baik kan rasa camni..huhu..

Sebab kat Malaysia banyak masjid/surau kot???ermmm..or sbb dah set mind kalo kat m'sia je nak solat kat tempat yg proper..Ntahla kan...

p/s: hope baby mama ni tak tinggal solat nanti walau di mana2 kamu berada :)

Monday, June 20, 2011

Dancing Queen

Asalamualaikum

27 weeks now..My baby suke buat gerakan berterusan...menari kot?????


ok tu je update arini :p

p/s: dah berjaya puasa 2 hari..hari ni puasa ganti ke 3..alhamdullilah..ibu2 mengandung yg lain jangan risau yerk. Bole je puasa..tp, pastikan sahur yerk..minum air banyak2 :)

Sunday, June 19, 2011

NUffnang dan saya :p

Assalamualaikum...hyehye..tetiba nak citer pasal nuffnang lak!!! Sebab agaknye dah lama tak bukak, tetiba je bukak...Hahahah..memang tak bergerak la kan duit tu sebab lama dah gwe close blog lama..

Click untuk tumbesaran

Haaaa..nampak tu..sumenya dr blog lama..blog baru takde hasil tuaian lagik :p ..tp, tensen lak tengok dia stop takat 40 hengget kan sbb sikit lagi nak cash out..kuang..Tapi hasil tuaian before ni dapatla jugak kan merasa duit nuffnang :p RM327.98 ..3 kali gwe cashout..Walaupun dok banyak, tapi okla bagi blog picisan mcm gwe.

Sekarang ni dah tak pikir pasal duit sangat. Yela, blog pon nak tak nak je kan sekarang jangan harap nak dapat hasil lebih kannnnnnnnnn...(tapi kalo dapat rm9 pon ok dah bole cash..wakakaka)

Buffer earning pon takdak lagik tak ble blah kan..hehe..takpela..Kalo ada rezeki, adala tu nanti..amin...

Tuesday, June 14, 2011

Puasa dan Mengandung

Assalamualaikum..

Yeszzaa..sy sudah ada kerja!!Ada jugak orang suka eh bila ada kerja??Mana taknya dah dekat 2 bulan ni takdok keje. Akhirnya project baru dah leh start edit. Tapi cam biasala awal2 ni takdokla keje gebang2 sangat. Nanti 1,2 bulan dari sekarang kompem saya akan menjadi sebizi2 umat..huhu..

Ramadhan dah nak hampir? korang2 dah ganti puasa dok? Saya cam tahun2 sebelumnya kompem lupa dah ganti pose ke tak. Hari tinggal puasa pon kompem lupa. Padahal time tak puasa tu cakap sendiri tiap tahun "ok..tahun ni kompem tak lupa..tinggal xxx hari..ermmm" ..Tapi last2 hampeh kompem lupa. So, every year sy kompem akan ganti 10 hari. Nak selamat...

Awal2 dulu memang sy tak yakin leh puasa sebab alahannye teruk amat..Sampai sehari 2,3 kali muntah. Masuk 4 bulan dah rasa ok sikit. Sekarang nak masuk 6 bulan lagila rasa makin ok sikit sebab dah leh makan kan.

So, harini percubaan hari pertama sy nak puasa. Nak ganti puasa n bolehla jadikan latihan sebab ramadhan kan nak dekat dah. Dah tanya2 en google pasal org preggy bole ke idak puasa. Nampaknye semuanya positif. Ada orang siap bole puasa penuh bulan ramadhan walaupun di awal kehamilan. Makinla sy positif nak puasa ni... :) ..

Tapinya sy mesti nak sahur jugak..Kalo tak, memang sy tak berani jugak nak puasa. My husband pun teman puasa jugak walaupun dia susah nak bangun..Tapi dia bukan makan je..tengok sy makan pastu minum air je..huhu..

Pagi tadi sahur ikan patin masak tempoyak..tapi takde tempoyak..hehe..1st time cuba ni. Sibuk tanya ming walaupun dah tengok resepi kat buku resepi. Mana tau ada secret ingredient dr mak kan..hehe

Taraaa..gapodio ni letak gambar time puasa ni..aishhh..

...................................... 

Pakar Pemakanan Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Fatimah Arshad, berkata meskipun anggapan berkenaan sudah sebati dengan masyarakat hari ini, kajian menunjukkan mitos berkenaan salah sama sekali.

“Tiada halangan yang menyekat ibu hamil untuk berpuasa. Tidak kira pada awal kandungan atau pada peringkat akhir kehamilan. Asalkan ibu berkenaan sihat tanpa penyakit kronik yang membahayakan kesihatan, mereka boleh berpuasa seperti orang lain. Dalam Islam dibolehkan
mereka tidak berpuasa sekiranya memudaratkan kesihatan ibu atau anak,” katanya.
...................................................... 

Alhamdullilah setakat ni ok lagi..Mintak2 sy dapat puasa sampai azan maghrib arini..Aminn

Friday, June 10, 2011

"STAGE" Stock Clearance; 4 more days left!!!

Hyehye.. :)

Eh eh senyum2 lak..Mana taknya baru beli INI!!!!!
Eyeshadow 2 ketul, eyeliner kaler ijau xble blah + Lipstick...All rm48 ONLY!!!

Each item RM12 jerk!!!Erkkk mana nak dapat yerk..eyeshadow xde jenama pon mahal kan..lipstick rm12 mana nak carik..Lagipun eyeshadow dia sangat best. Calit sikit, terang benderang :). Rasa cam nak amik sume kaler la pulak..lipstick pon rasa cam nak beli macam2 kaler...Adeihh..ada jugak yang pegi lagi ni..huhu..sabor2 jimat beli barang untuk baby lagi penting ye..huhu..

Yang terkilannya banyak dah yang abih stock. Compact powder, eyeliner black, mascara..abih dah..huwaaa..kalo tau ada clearance stock ni awal2 dah pegi beli..huhu..

Okayla..sesapa nak pegi beli cepat2 pegi beli before abih..ada lg 4 hari..kat Qbay Mall yerkk :)

Baby List

Assalamualaikum..

Di saat takde kerja ni (nak masuk 2 mths kot takde keje ni..tenkiu boss), Saje2 polah bajet untuk si kecil dalam pewut. 

Kami dah start membeli baju je beberapa helai sebab geram sangat kan tengok walaupun orang tak bagi beli barang awal2 huhu. Actually kami takmao beli sekaligus. Kami memang nak beli sikit2 so, takdela duit tu abih sekaligus n takdela duit tu abih ke mana2 je tanpa disedari kan.

Baca2 forum..Orang nasihat sume kata jangan MEMBAZIR sebab baby kan sizenya lain2 n jap je membesar..hehe..Itu boleh diguna pakai untuk baju n suar je la kot ehh..

Bajet ni sy buat berdasarkan apa yg sy rasa logik diperlukan. Sesapa nak buat rujukan sila2 jangan malu2 segan. Sape2 nak tambah lagi bole jugak sila2 jangan malu2 segan :). 

Rege pon sy pakai letak berdasarkan yg sy survey2 je. Kalo dapat kurangkan lagi bagus ehhhh..Kalo ada duit lebih nak lebihkan bole la jugak. Ikut bajet masing2 :).

Ni je la dulu kot barang2 yang penting. Tapi kitorang tak beli sekaligus la. Baby coat n stroller maybe beli time baby masuk 3 mths ke kan. Ehhh..stroller my sisters nak kasi adiah la :p.

Okayla...Ngengantukzzz la pulak :p

p/s: baju baby sekarang ni boleh tahan ekkk mahal..ermmm
p/s/s: alamak..diaper lupa lak nk msk skali..hehe..

Tuesday, June 7, 2011

3D/4D baby :), 24 Weeks

Assalamualaikum.. :)

Arini korang keje ke??Saya cuti replacement bday Agong..hehe..bestnya kalo every week cuti 3 hari kan. ngehngeh..

Our plan this week cuma kat umah je jalan2 Penang. Sabtu lak pergi buat scan 3D/4D since 3D/4D scan Malaysia  ada buat event kat EQ hotel Penang. Kami dapat scan FREE SAMPAI PUAS HATI, cd, printed pic, n rm100. Bila sy dapat tau, terusla tak lepaskan peluang. Lagi2 bila tanya gynae kami harga untuk scan 3d rm250!!!Gila mahal kan padahal tanya kawan2 sume cakap rm100 la rm60 la..Pasni kalo tingin lagi nak scan 3D maybe kena pi Kedah/Perlis kottt..

9.30am kami dah sampai EQ hotel..10 min je pun dari umah kami so takdela masalah sangat. Kitorg orang pertama datang. Satu session actually ada 2 mommies je. Nasib kami datang awal sebab dapat layanan 1st class gitu kan.

Doc2 pukul 10am baru sampai. Tapi sangat berbaloi2 sebab 1st batch yang datang doc2 pakar. So, doc ni scan dengan jayanya :). Siap usaha lagi dapatkan the best image :). Nak tengok???Taraaaa..


Tengokla jari jemari dia.. :)
 Sangat real kannnnnnn..I love u baby :)
Ini baby menguap..siyes my baby asyik menguap je kejenyaaaaa..hehe

Rasa tak percaya ada satu nyawa lagi yang sy bawa. Bila tengok dia gerak2 menguap segala in 3D, Subhanallah..camana leh jadi semua ni ekkk..Inilah kebesaran Allah S.W.t.

Adala dekat 3,4 kali jugak doc scan sy..Siap dapat consultation percuma lagi kan (Kena gunakan segala yang ada depan mata :p) . Alhamdullilah doc kata semua Normal. Air ketuban, pembesaran baby, heart beat baby, uri. Semoga baby sentiasa membesar dengan sihat ye :) . Berat baby sekaran 671g (seminggu naik 100g :))

Tapi yang bestnya, kami dapat scan lagik dr sonographer yang bertauliah. Durang cakap, selagi kitorang tak puas hati, durang akan scan n capture the best pic+video..Syok kannn :).

Session kami end pukul 1.00pm. Puas hati sangat n baby dapat lak RM100 (rezeki baby la ni)..Thank Jezz& Team from 3D/4D scan Malaysia. Korang memang bestttt... :)