Thursday, December 1, 2011

Pengalaman Berpantang

Assalamualaikum...1 Dec, harini saya masuk kerja..Asyik rindukan si tecik je huhu..

........................
Nak citer pengalaman berpantang saya walaupun macam dah ketinggalan kan..Almaklumla kat kg takde tenet langsung tak online. Lagipun sibuk ngan si tecik n tak pandai lagi bahagi masa time tu.. memang tak sempat la..

Saya berpantang dengan my ming n aboh kat kg. Orang lain kalo berpantang turun la berat badan kan. Sy idak..maintain je sejak dari lahirkan Sofea. Masa lahir tu turun 5kg..Tinggal 5kg tu sampai sekarang tak turun. Lepas ni baru nak mulakan misi turunkan berat (tadi pegi giant beli choc ngan rocky padahal haha).

Berpantang ngan ming n aboh memang simple je. Durang pon jenis sempoi je kan. Aku ni asal nak makan tanya durang dulu, kalo durang kata boleh aku bedal je. Pada aku sume pon bole makan asal tak berlebihan hehe.

1. Bertungku
Balik je umah hari ke 3 dah start bertungku, tapi bertungku sendiri la yerkk..my ming or aboh akan panaskan tungku. Pastu tiap2 ari bertungku nak sampai sebulan jugak. Tiap pagi n petang. Tapi kalo malas kengkadang tak buat haha..Ming dulu kata 40 hari dia bertungku adeiii..

2. Berurut
Berurut just start hari ke 10 sebab hari ke 7 baru balik kg. Orang kata patut kena urut terus. 3 hari berturut2..Aduiii lega betul lepas urut tu..rasa perut kempis sikit hehe. Angin pon kuar banyak tul!!!

3. Makan
Ooooo makanan ming masak sedap2. Aboh kata nasi takleh bertambah tapi awal2 letak nasi banyak terus takpe. Aku pon tiap kali makan letak nasi banyak. Awal2 lepas bersalin tu memang selera makan tinggi wokeyhhh!!Lagik2 bf rasa lapor je manjang kan..Banyak jugak rupanya makanan yang boleh makan. Terus rasa macam tak berpantang pon hehe.

4. Bertapa
Memang bertapa dalam umah 40 hari..Kuar pon pegi clinic inject Sofea. Ming dulu kata dia 40 hari dok dalam bilik tak keluar..Bilik ok bukan rumah..TIme makan orang antar kat bilik..erkkk.Hari ke 40 aboh ajak pergi tesco trus yayyy..1st time Sofea tgk dunia yang ramai orang, terkejut dia!!!

5. Barut
Siyes bole kira ngan sebelah tangan je berapa kali berbarut..Kemalasan sbb leceh time nak bf..hehe (beli produk bersalin tak abih pon..membazir adeii).

Itu je kot amalan time pantang. Nampak cam tak berapa nak pantang sangat kan..haha. 

Sekarang ni sume bedal kecuali yang agak2 leh buat Sofea sakit pewut sebab dia bf. Makan sambal pon yang tak pedas sangat. Setakat ni aku makan sambal, Sofea tak sakit perut so okla..Aku ingat takleh makan langsung hehe..Bedal memang bedal sume tapi berpada2..Macam ais tu minum jugak tapi takdela tiap2 ari kan..

Sekarang ni proses nak kempiskan perut ni..Ada lagik lemak2 berlebihan..mintak2 senang la turunnya.. :)

Sekian kisah berpantang saya yang sangat simple :)

4 comments:

Lydia said...

simple n padat..petua org2 tua dlu..mkin ikan haruan dan caru,nasi putih,halia digaulkn dgn lada hitam..tiap2 pg minum air kunyit..ko de buat x zati??

armouris said...

lagi info tentang bertungku - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

azrinna said...

Setiap orang ada pengalaman yang tersendiri. Berlainan ikut adat dan masyarakat. Teringat masa saya berpantang dulu, mak saya blh tanya saya balik "berpantang ni apabenda yg tak blh makan ye?" saya pula yg menggaru kepala

Peri PiA said...

seronok bace,semoga dpr alami nya,Amin