Monday, July 18, 2011

30 Weeks Update

Assalamualaikum..

Suda lama tak update. Sy dah start kebizian..Aduhai di saat2 masuk 30Wks ni bizi adalah amat takde mood nak buat keje.Mari kita update dulu perkembangan gwe yerk..

Last Saturday pegi checkup..Update terkini lagi sensasi :p ;

1. Berat mommy dah 60kg (wooowooo naik 10kg begitu sahaja!!!)
2. Berat baby 1.56kg ( Aiyakkk..tolak air ketuban sume, 5kg berat sy tu datang dr mana yerk??ermmm)
3. Position baby still sama kepala kat bawah..
4. Gender sama jugak girl..Insyaallah girl..

Ermm..Itu je la yang pentingnya. Kali ni my gynae cuti lak..So, consultation session; 

1. sihat ke? Sy cakap la sihat. 

2. Ada kencing manis?Darah tinggi? ..Lol..sy dalam hati "doc la check sy mana tau???"...tp, sy jawab sblm ni memang takde. 

3. Ada bengkak kaki ke? Takde doc ..Gynae cakap okla tu..Selalunya bengkak kaki ni dikaitkan ngan darah tinggi..so, skrg tak risau pasal darah tinggi..sy cakap, ingatkan bengkak kaki sebab baby dah berat sangat n benda tu normal..LOL

4. Sy lak tanya..doc, perut sy kengkadang mengeras..Normal ke? ..Doc ckp..Kalo sekejap2 tu ok lagi..braxton hicks je (ohhhhhhhh, sy baru tau inilah yg orang dok kata braxton hicks..haha), kalo dah lama sgt mengeras tu, tanda2 baby nak kuar la tu..

5. Sy tanya, berat sy normal ke doc, berat baby? Doc jwb..kenaikan berat dalam 12-15kg tu normal lagi (aiyakkk..2kg lagi, 10 minggu lg baru baby nk kuar ni..ada kebarangkalian naik lebih dari itu) ..b berat baby 3.5kg paling berat still ok lagik..Mengikut pengiraan sy, kalo baby naik 200gram seminggu, berat my baby 3.56kg????uikssssssss...mama mkn banyak sangat kottttttttt..hehe..

......................

Selalu kalo jumpa gynae sy blur tatau nak tanya apa..hehe...Yang sy tau tanya baby normal ke idak. Pembesaran baby ok ke idak..Itu je la yang sy nak dengar. Tapi usaha gak cari soklan..yela dah byr consultation fee kottttt..

Next 2 weeks kena pi checkup lagi. Sy dah kena checkup every 2 weeks.. :)

Kla..sampai di lain cerita..byebye :) 

3 comments:

RuZaNNa said...

waaaa...brt zti dh 60kg eh?hihi..xpe lah..bila lg nk merasa brt cecah 60kg kalu x time preggy kan??hik3x..tahniah2..mudah2han semua sht (ibu n bby)..hee..lg 10minggu jer ke zti?wah,mcm nk dkt dh tu..xsbr nyer nk tgk bby zti n sepol..hee..

PurPLe LaDy AiFA said...

xpe zati, 60kg tu ok lagi tue.. hoho. jgn jd gumuk cam org ni haa.. hohoho sama la.. kalo jumpe gynae x taw nak tnye soklan ape dah.. blur2 je.. huhu

Mr PenyuBiru said...

lepas ni bleh tanya doc ada free sample susu ke diaper ke baju baby ke. hehe