Monday, July 1, 2013

Tips Berpuasa Untuk Perempuan Hamil

Assalamualaikum.

Memandangkan time mengandungkan Sofea dulu, saya dah ada experience berpuasa, so nak kongsi2 jugak kat sini untuk ibu2 hamil lain. Dulu time mengandungkan Sofea dah 8 months. Kali ni mengandung, 6mth + dah nak masuk ramadhan. Alhamdullilah kena time dah abih fasa alahan. Kalau tak, mungkin saya tak puasa sebulan!!! (Mungkin..huhu). Dulu saya berjaya puasa, tinggal 1 hari sebab kena urine infection. Terpaksala tak puasa sehari. Tapi syukur la dapat puasa hari yang selebihnya. Mehla saya kongsi tips. Tapi tips ni sesuai dengan badan saya, tak tahu pulak dengan mommies lain camana tapi leh je jadikan panduan(kalau nak :p) :

1. BERSAHUR
  - Sahur adalah WAJIB!! Kalau boleh jangan tak bersahur ye. Menu sahur pula jangan yang ringan2.  Kalau saya wajib makan nasi (banyak macam makan lunch) , kurma 3,4,5 biji, susu/milo, air mineral 1.5 liter ke atas. Memang kena bangun awal sikit. Kalau dulu2 bangun 15 min sebelum subuh pon sempat sahur lagi. Sekarang ni kena bangun sekurang2nya 40 min sebelum subuh. Pernah sekali saya sahur roti je, akibatnya perut berkeriuk2 & rasa macam nak buka puasa je. Seriyus!!

2. KURANGKAN KERJA FIZIKAL
   - Kalo kerja dok opis ngadap komputer tu memang bertuah la kan!!

3. PARAM?? Berpada la
    - Pasar ramadhan tu kan kengkadang panas, pastu ramai orang. Bole bikin kita pitam tau. Saya pernah rasa nak pitam time kat pasar ramadhan. Sebelum jatuh sempat pergi duduk kat kerusi penjual kat situ dengan tak malunya. Kalau dah terpengsan kat situ lagi haru kan!! Lepas kejadian, saya soh husband je belikan kalo teringin nak gi param.

4. NIAT
   - Berniat baikla & bersangka baikla dengan Allah S.W.T. Niat kita nak tunaikan ibadah. Insyaallah Allah S.W.T akan tolong kita. Minta dipermudahkan.

5. JANGAN PAKSA DIRI
   - Kalau rasa tak boleh puasa jangan pulak paksa diri nak puasa juga. Kita diberi kelebihan untuk tidak berpuasa kalo tak mampu. Jangn pula rasa down or sebagainya. Kesihatan kita & baby paling penting. Tapi jangan pulak lupa ganti yerk lepas tu :)

Okeyla. Saya ras tu je la tips. Insyaallah moga Allah permudahkan niat baik kita yerkkk.. :) ..

2 comments:

dya said...

zati..aku pun harap dpt pose sepenuhnya..insyallah..hrp2 petua ko tu bole lah membantu aku nnti... :)

aNiS tHe BumbleBee said...

best of luck sayang! kuatkan semangat! cayok2!