Monday, November 5, 2012

Jatuh dan jatuh lagik + New recipe

Hyehye..

Cek Mek la tu jatuh. Rasa cam mak yang looser sangat bila anak jatuh katil/jatuh la memana kena kat kepala. adoiii. Bukan salah anak. Budak tu manala tau pape kan sume dia nak explore. Sofea setakat ni pernah sekali jatuh katil. Jatuh ke depan jadi just benjol tang dahi. Tapi semalam jatuh dari sofa pulak gedebuk atas simen lak tu. benjol kepala siap ada calar balar dahi. Macam2 cabaran. Kengkadang kita dah jaga2 pon benda leh jadik jugak. Apa yang bole buat, cuba meminimumkan risiko benda2 ni jadi.

Okeyla harap anak takdela jatuh2 gedebuk lagi. Harini macam datang idea nak masak macaroni. Saje beli macaroni sekali Sofea tu suka pulak. Maybe size dia senang pegang. Sofea suka makan tapi makan macaroni pakai tangan(ko adooo?? haha). Kalau bagi sudu, dia kaut2 makanan bukan dapat pon pastu makanan dicurah berterabur adala, Kalau disuap, dipaksa makan no no no la sambil geleng kepala. Nak makan pon susah ini budak.Cheese dia tak minat jadi takdela nak buat macaroni & cheese yerk. Tapi macaroni makan ngan kuah spagetti dia minat la. Petang ni pikir nak masak macaroni ni dengan udang pulak la. I suka masak guna barang apa sahaja yang ada dalam peti sejuk tu..Ye saya suka masak cuma saya ni "PEMALAS". Jom nak share petang ni punya recipe (belum buat..ntah2 tak buat lol..:p) untuk si budak Sofea..

1. bawang besar kuning yang manis (potong dadu)
2. udang dikupas kulit (kulit kasi bersih rebus buat stock)
3. sayur sesuka hati kasi kaler cantik (carrot, cauliflower, broccoli etc.)
4. macaroni

cara masak:
panaskan kuali dengan olive oil. masukkan bawang, udang, sayur campak2, masuk macaroni yang dah direbus sampai lembut. goreng goreng teng tong teng..siap bole dimakan begitu saja or taburkan sikit cheese. jangan lupa masukkan sikit salt+pepper. tadaaaaa..

sekian...

Lepas ni kalau Sofea boring kena pikir masakan lain pulak. Nasi ayam macam dia ikut mood pulak takmao makan dah..lol

2 comments:

aTy _faRed~ said...

anak saye tak tau berape kali dah jatuh nyer tuh..haaiihh...

baby lydia said...

amboii mama sofea dh rajin msk skg ni..aktiviti baru eh??
mcm ne lh mek leh jatuh..kesian dia..