Wednesday, July 11, 2012

5 months Sofea in India!!!! ( Part 1)

Assalamualaikum.

Mao Cerita pasal cerita yang dah basi. Tapi takpela nak cerita jugak hoho. Sebab before ni kan bizi je manjang kan. Sekarang ni tak bizi manjang lehla nak mengupdate pasal cek mek murai tu.

Plan nak ke India ni since last year actually. Macam biasa kami sisters memang suke membeli tiket airasia yang tengah promo. Beli dulu, pape pikir kendian. Sebab murah bangat kan. lebih kuran rm100 je return. Pergi ke Mumbai, pastu balik dari Delhi. Kami selalu pikir, beli je..kalo tak jadi pergi ruginya sikit, tapi kalo jadi pergi, untungnya banyakkk..ye dakkk.

Memula off course kena buatkan passport untuk Sofea. Kami laki bini memang dah ada (cop kat passport je tak banyak hahah). Memula tu google2 la jugak kan camana nak buat passport for infant. Dolu2 ingat lagik, kami sume memang takyah buat passport. Tempek muka je kat passport mak. Rupanya sekarang ni, baby baru lahir pon kena buat pasport maaa. Tapi kalo umur dia 2 years, bole tuka gambar.

taraaaa..satu gambar for passport. 1 gambar for Visa.

Nak buat Visa pon citer agak kelakar walaupon takdela kelakar sangat. Saya dah ready siap amik cuti half day ok sebab saya pikir mesti ramai punya ni nak buat Visa. Sebab kat Penang kan ramai Indian, mesti ramai nak gi India ni. Pasalnya my sis citer, kalo dia buat Visa kat KL, memang kena amik no. Sekali pegi2, takyah amik no OK!!!Pergi2 terus ke kaunter (takdak orang lain pon!!). Sia2 mengambil cuti half day. Ermm..Takpela asalkan sudah setel sume. Kalo melancong oversea ni yang paling risau passport, visa n time dekat kastam (paling risau). yang lelain takpe leh beli. spender tinggal leh beli. huhu..
..........................

Sampai ari yang ditunggu (siyes tarikh tak ingat haha).

Trip ke India ni bolela dikatakan family trip. Jadi, takdela backpackers style sangatla kan. Dengan bawak baby lagik kan. Yang pergi me, hasben, anakku Sofea, akak, my BIL, adik, ming n aboh. The plan( macam besa my sis dah buat plan awal lagi), from KL-Mumbai-Jodhpur-Jaisalmer-Agra-Delhi-KL. Trip lebih kurang 2 weeks gitu.

Yang bestnya, AA cancel trip to Mumbai tu tapi dia replace bagi MAS flight. Jadinya macam dapat nak free ok sebab ticket tu actually harga dia kami beli rm30 lebih kurang. Ticket Sofea lagi mahal rm70 haha. Jakun la kejap kan sebab lama gilos tak naik MAS. Rasanya last naik MAS time study kat Sarawak dolu2 je.
Alhamdullilah budak ini sangat behave. Tidoo saje

Akhirnya sampai Mumbai dah lewat malam..............Ramai gilest orang ye.
Hello Mumbai!!!

Bermulala perjalanan kami yang sangat best di India. Lepas ni bersambung lagik yerkkk!!!

........................
P/s: Ada kawan citer dia menyesal pergi sana, for me travelling is about respect others culture. Barula kita enjoy our trip. Jangan expect sume macam kat Malaysia. kita ni membesar kat sini of coz ler kita kata tempat kita the best (walaupon memang kan hehe).

9 comments:

cik selamah kundang said...

melampau.baru update pi india.haha

baby lydia said...

wahhh !!! holidy trip yg melampau nih..dh g bru nk entry..huwahuwawhua..
summary : india besh x??rasa nk gi gak lah cm nih...

aNiS tHe BumbleBee said...

kalau aku ade kt SL,boleh ko singgah.kehkeh! yeah,betul.dimana bumi dipijak,di situ langit dijunjung.kalo nak sedap aje,xyah travel mana2,duduk melingkar kt rumah sndiri aje sudeh.kan?

saza said...

cik selamah....hahah..suke ati laaaaaaaaaaaa.. :p

saza said...

baya..beshh laaaa..nak pegi ke??

saza said...

hehe..tu la kan..bole aku singgah..hehe

MR Penyubiru said...

bila punyer trip ni sampai lupa tarikh ni..hehe.. flight baper jam ek? ada transit ke terus menerus ? minta pencerahan..hehe..

Peri PiA said...

berkurun hehe

saza said...

penyu..aku terangkan kat n3 baru yerk hehe