Tuesday, July 17, 2012

Sofea jalan2 India ( Part 3)

Assalamualaikum..bape banyak part daaa citer yang sudah basi ni. Tapi tak kirala nak jugak share. Kot2 bolela jadi panduan kat korang yerk sape2 yang nak pi melancong India.

Sambungan dari Mumbai. Lepas berpenat jalan satu hari kat Mumbai, kami balik hotel dan rest. Keesokannya kami kena naik train ke Jodhpur. Overnight dalam train yerk. First experience Sofea naik train ( KTM pon dia lom naik padahal haha).

Pepagi tu mintak tolong hotel receptionist call cab.

Suasana kat Mumbai Railway Station
 Pekerja2 train
 
 With my sista
My hasben n aboh

My sista beli buku ni murah je...10 rupee kot tak silap (dalam train)
Train benti, kami siap turun carik cai ohh cai (teh susu)
Sofea dalam train alhamdullilah tak meragam. Risau la dia meragam. Aku pulak memang dah ada experience naik train gini time backpacking China. Jadinya sudah expect la keadaan macamana. My hasben je la macam new experience for him.

Kami ke Jodhpur...........AKA BLUE CITY
Tengok2..BLUE kan
Paling suka tempat tinggal kat Jodpur.Mandore Guesthouse. Sangat cantik okeyss.

My familia
Unik Guesthouse ni. ( Baju tu beli kat Mumbai RM10 hehe)
Ni bilik kami..suke sangat.
Lepas sampai, check in, siap2 mandi segala terus kami keluar jalan2 tempat pelancongan kat Jodpur. 

BTW, inila kami punya kenderaan...

 
1.  Umaid Bhawan Palace


2. Mehrangarh Fort
Rasanya Fort paling besar. Letih tau dok nak round ini fort
3. Jaswant Thada
4. Jalan2 kat Bandar
Siap naik tut tut lagik yerk (kat India panggil auto)

Itu first experiece Sofea naik auto..mama ngan papa dia jugak hehe. Kena naik tut tut sebab kami punya kete takleh nak masuk jalan tu. Naik tut tut semata2 nak pegi kedai makan muslim yang ada nasi beriyani paling kawww punya..

Antara the best nasi briyani ever!! (Tapi dok ingat nama kedai huhu)
  
Lagik satu jalan2 kat bandar sopink kasut kulit unta yang murah sangat2. My hasben untuk dia saje 5 pasang kasut yerk. Punyala dia suke sebab katanya murah sesangat. Kalo kat malaysia ni kulit unta mao beratus2. My recommendation kalo pegi Jodhpur silala borong kasut kulit unta ni sebab kat situ la paling banyak choice n murah!!!

Berakhirnya journey kami kat Jodhpur..kami akan ke Jaisalmer pulak..Lebih kurang 270km perjalanan from Jodhpur. Kami naik kenderaan kami macam gambo kat atas tu. Kita pegi Jaisalmer carik padang pasir dan naik unta..tempat yang paling saya suka!!!!

....bersambung lagik... :p



4 comments:

baby lydia said...

zati, jeles ni ko dh smpi India..aku lm da..aku nk gift lh..xde k??/

saza said...

hahah..weih lama dah..nanti next time la..wink :p

Peri PiA said...

besh nya,wah kalah acik pia
sofia kecik2 dah terbang ke sana

saza said...

pia...heheh..sebab mak pak dia yg lelebih nak pi..kena la angkut dia sekali kikikik