Tuesday, June 28, 2011

27 Weeks Checkup Update

Assalamualaikum..

Sy sudah 27 Weeks!!!

Pic xde kena mengena ngan title..saje sebab rindu ngan dak Imaan ni..2 wks lg nak jumpa dia :)

....................
24/6/2010 sy punya appointment ngan gynae. Status update ;

Berat sy : 56kg (woo..dah naik 6kg!!!)
BP : Aishh..tak ingat bape tapi still in normal range 
Berat baby : 1.2kg ( tak besor sangat ngan tak kecik sangat my doc said)
Kedudukan baby : Kepala baby dah ada kat bawah (tak sure lak part ni terawal ke apa dia pusing ke bawah, or dia leh gerak2 lagik..lupa lak nak tanya doc)
Gender: Again doc sahkan gegirl
Suntikan tambahan : Sy amik suntikan kancing gigi (doc sajes sy ni ON je la kan)
.............................

Pejam celik dah nak masuk 3rd trimester laaa..Alhamdullilah sy dikurniakan kesihatan yang baik.

Cumanya, sy rasa dah mengalami sindrom2 3rd trim kot!!! 

1. Muscle pain 
1st time hari Jumaat malam tu sy cramp!! Biasala tengok tv kat luar sambil baring. Sekali nak bangun masuk dalam bilik, ya Allah sakitnya tak boleh nak bangun. Memang tak boleh. My hasben tolong pon takleh. 5-10 min gak camtu sy cuba bangun lagi. Boleh tapi memang sakit!!! Bila dah bangun, nak baring lak sakit..

Last2 my hasben soh bangun berkawad dulu dalam umah sebab kami pon tatau solution kat mana. Sy sakit kat belah kanan perut.. Huhuhu..Berkawad la sy sampai boring yerk. Pastu barula ok sikit...

Tanya gynae, dia kata normal tu dah masuk 27 weeks. Mungkin sy tak berapa cukup calcium (aduhai tak cukup lg rupanya). Muscle joint pain doc kata. Solution nye amik tablet calcium tambahan or tambahkan minum susu. Sy ni memang amik calcium tablet everyday..Cuma susu je la minum sekali je sehari. Nak kena tambah dos ni n lepas ni nak banyakkan senaman. Sy just suka swimming je time preggy ni. Nak berjalan malas sikit..hehe..

2. Takleh makan banyak
Ohhh..rasanya 2nd trim yg paling best leh makan banyak2. Sekarang ni leh masuk sikit je makanan. Makan sikit rasa perut dah full. Tapi cepatla pulak rasa lapar. Still okla asalkan sy dapat makan.

3. Panas
Owww..malam2 sangat panas!!!Berpeluh2 time tido..Selimut memang takdelakan nak guna..Tapi tatau la kan sbb my hasben pon cakap dia panas. Maybe sebab cuaca sekarang memang panas ehhh.. 

Setakat ni tu je la dulu..Lepas2 ni tatau la perubahan apa lak yang jadik. Takpela..yg penting baby sihat sentiasa  :)

p/s: harini patutnya puasa..tp, tatau nape kul 8 pagi dah masuk2 angin kelaparan..terpaksala bukak pose..huhu

p/s/s: Pasni sy dah start kena pegi checkup every 2 weeks :) 

14 comments:

Lydia said...

wah!! aku bole buat panduan tentang bb ko lh zati cOming soon..x yah g kdi buku cri bahan..dgr pengalaMan ko jek..dh mckupi...jga pemakanan 2 zati..27 weeks tue...minum susu bgus tuk tulang mom dn bb tau!!!

Bigdaddyz said...

kalau blh jgn berhenti minum susu..susu baik utk otak dan badan...

aNiS tHe BumbleBee said...

aku pulak skang ni berdoa..cepat2 laa skit..giler xlarat dah ni...

saza said...

@baya..hehe..bole je..aku pon bc experience org jgk tmbah input :) ..tu ler..pregnant ni org kata baby bnyk amik kt punya calcium

@bigdaddy..yupssss..cuma mlsnyee nak membancuh tu jerrkkk

@anis..haha..sabo2.. :p

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah..nampak semuanyer sempurna kan.. harap terus2 okeh sampai hujung waktu nanti..:) suker ar...

saza said...

@aTy_faRed ...alhamdulliah..mudah2an dipermudahkan sampai melahirkan baby :) ..

RuZaNNa said...

zti,kena sll minum susu tau..siang n mlm..kakak ana pn sll minum susu..insyaAllah semua d permudahkan..amin..byk2 berjalan tau zti.. :)

saza said...

@ana...hehe..yeye...pasni nk minum 2 kali sehari dah.. :) ..okeysh..kena start senaman jalan2 ni..

*Miss Syahnia* said...

tomey nya dak kecik iman tu ;)

moga sumanya baik2 je yea kak
take care dear ^__^*

saza said...

@syahnia..iyeee..mmg omel geram... :) ..aminn..thanks :)

Roza Ami Nanomiya said...

ni blh jadi panduan bakal ibu mengandung ni

saza said...

@kapten..yelaaaaaa..hahah..aku tulih pengalaman aku je..

Peri PiA said...

dah msk 3rd trimester dah

take care ya dear :)

So Shy Lady said...

salam saza,
moga sabar dgn dugaan ms pregnant. byk btul dpt pahalanya, kan ;D