Tuesday, June 14, 2011

Puasa dan Mengandung

Assalamualaikum..

Yeszzaa..sy sudah ada kerja!!Ada jugak orang suka eh bila ada kerja??Mana taknya dah dekat 2 bulan ni takdok keje. Akhirnya project baru dah leh start edit. Tapi cam biasala awal2 ni takdokla keje gebang2 sangat. Nanti 1,2 bulan dari sekarang kompem saya akan menjadi sebizi2 umat..huhu..

Ramadhan dah nak hampir? korang2 dah ganti puasa dok? Saya cam tahun2 sebelumnya kompem lupa dah ganti pose ke tak. Hari tinggal puasa pon kompem lupa. Padahal time tak puasa tu cakap sendiri tiap tahun "ok..tahun ni kompem tak lupa..tinggal xxx hari..ermmm" ..Tapi last2 hampeh kompem lupa. So, every year sy kompem akan ganti 10 hari. Nak selamat...

Awal2 dulu memang sy tak yakin leh puasa sebab alahannye teruk amat..Sampai sehari 2,3 kali muntah. Masuk 4 bulan dah rasa ok sikit. Sekarang nak masuk 6 bulan lagila rasa makin ok sikit sebab dah leh makan kan.

So, harini percubaan hari pertama sy nak puasa. Nak ganti puasa n bolehla jadikan latihan sebab ramadhan kan nak dekat dah. Dah tanya2 en google pasal org preggy bole ke idak puasa. Nampaknye semuanya positif. Ada orang siap bole puasa penuh bulan ramadhan walaupun di awal kehamilan. Makinla sy positif nak puasa ni... :) ..

Tapinya sy mesti nak sahur jugak..Kalo tak, memang sy tak berani jugak nak puasa. My husband pun teman puasa jugak walaupun dia susah nak bangun..Tapi dia bukan makan je..tengok sy makan pastu minum air je..huhu..

Pagi tadi sahur ikan patin masak tempoyak..tapi takde tempoyak..hehe..1st time cuba ni. Sibuk tanya ming walaupun dah tengok resepi kat buku resepi. Mana tau ada secret ingredient dr mak kan..hehe

Taraaa..gapodio ni letak gambar time puasa ni..aishhh..

...................................... 

Pakar Pemakanan Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Dr Fatimah Arshad, berkata meskipun anggapan berkenaan sudah sebati dengan masyarakat hari ini, kajian menunjukkan mitos berkenaan salah sama sekali.

“Tiada halangan yang menyekat ibu hamil untuk berpuasa. Tidak kira pada awal kandungan atau pada peringkat akhir kehamilan. Asalkan ibu berkenaan sihat tanpa penyakit kronik yang membahayakan kesihatan, mereka boleh berpuasa seperti orang lain. Dalam Islam dibolehkan
mereka tidak berpuasa sekiranya memudaratkan kesihatan ibu atau anak,” katanya.
...................................................... 

Alhamdullilah setakat ni ok lagi..Mintak2 sy dapat puasa sampai azan maghrib arini..Aminn

13 comments:

RuZaNNa said...

wahh..sdp nmpk ikan patin zti tuh..kalu dpt rsa skali kan bes..kikikii..leh tahan x tu??insyaAllah leh k..tp kalu xtahan gak,bukak lah yea..maybe lbh sesuai puasa msa weken jer ke..at least leh rehat kat umah..huu..

nurul huda jumri said...

aku ade lg sehari lom ganti..huhuu..

saza said...

@ana..insyaallah bole kot ni..kalo weken lg la xleh nak puasa ni sbb sumber makanan senang dpt..hehe :p

@nurul..cpt2 ganti :p

cik selamah kundang said...

amin.bila nk masak kat aku weh?

J.M.R said...

pehh...gambar tu..meleleh air liur ni nengonnya..heheh.

saza said...

@makcik..utk ko ke??leh je anytime aku mskkan air

@jmr..hehe..;p

Sharinginfoz said...

selamat berpuasa

Bigdaddyz said...

kalau tak mau puasa pun boleh tapi kena bayar denda la....sedekah...

Peri PiA said...

slmt berbuka :)

Roza Ami Nanomiya said...

aku pun suka kerja drpd tak ada kerja. haha


semoga berjaya lah puasa ko

Mr PenyuBiru said...

memang bagus kalau dapat berpuasa tapi baby kat dalam tu yg penting. takut dia tak cukup zat makanan ke apa kan.

saza said...

@Sharinginfoz..thanks :)
@Bigdaddyz..memang la bole bayar..tp, selagi mampu kenala pose..mana leh bukak suka hati kan :)
@pia..hehe..thanks
@roza..maceh..berjaya :p
@penyu..takdela istilah baby tak cukup zat kalo ibu pose..salah info ko ni..hehe

aNiS tHe BumbleBee said...

selamat berposa weh...

aku tgh cuba nk ambik puasa rejab ni.tp aku biasalakan..kalau puasa,kena paksarela laki aku skali jugak.xkiraaa!!