Wednesday, March 13, 2013

Wean off story lagik!!

Assalamualaikum..

Nak masuk 3 minggu dah train Sofea supaya lupakan susu mama dia..hehe.Kesian budak itu tapi nak buat camana dapat mama yang tak berdaya nak kasi susu time pregnant ni. Habis kudrat dah sob sob :( .

Alhamdullilah nampak dah usaha kami berjaya. Diingatkan tanpa letak memacam kopi la belacan la bla bla bla. Kami buat slow2. Kalo memula dulu tidor malam dia takleh tdo dengan mama(kalo tak nak ngempeng je la), but now dah bole (yay!!). Sofea just mintak dipeluk je. Tido peluk dia jap je dia dah tido. Dengan syarat dia dah mengantuk la. Sofea ni paling lewat tido pon pukul 10. Paling best tido pukul 10, nanti subuh baru dia bangun. Dia bangun baru kami buatkan dia susu. Jadinya bila naik kete nak anta pegi nursery, dia dah kenyang. Kalo dulu, dia terbangun je mesti gagau cari nenen. Maybe sebab dia dah makin membesar kot so takdela tersedar tengah malam. Kalo sedar pon dia akan tido sendiri balik.

Tapi sekarang masalah just lepas amik dari nursery. Mesti dia mintak2. Maybe time tu dia mengantuk & lapar. Nak kena soh cikgu2 dia buat susu siap2 kot. Tapi Sofea bila dah mengantuk sangat, jangan harap dia nak susu botol. Kita kena dodoi2 je la dia sampai dia tido (agak mencabar). Sekarang tido siang pulak lagi susah dari tdo malam!!!lol.

Memang tak senang nak lepaskan bfeed budak ni. Kena banyak bersabar. Tapi akhirnya berjaya jugak. Sofea tak banyak minum susu but kita ganti with benda2 makanan berkhasiat lain untuk calcium dia.

okla..takdela tips sangat nak bagi kat mak2 yang nak fully wean off. Just kena banyak bersabar, suami kena banyak membantu, hati kena kental dan mental :p .

Okayla sampai sini dlu...byebye

No comments: