Tuesday, May 24, 2011

5 months Update

Assalamualaikum..

okeysh2..kali ni pregnancy update lak. Lama benor tak update pasal baby yerk. 

My eating habit
Sekarang si mak buyung ini sudah boleh makan almost everything. Almost ok bukan everything. Yang berkuah2 tu tekak ni takleh time sangat lagi. Ikan2 besor tu macam kerapu ke, ikan merah ke aishh memang dok selera la. Masalahnya my hasben ni suka benor la ikan kerapu mapu segala tu kan. Sy masakkan jugak tapi sy sentuh sikit2 je la ikan tu. Seafood still takde selera nak tengok walaupun takdela meloyakan macam dulu. Padahal seafood is my fav!!! Kalau ayam, mak Yong suka..hehe..

Perut Mak Yong
Memang layak digelar mak buyong dah sekarang!!!Sebabnya sy pon tak tau bila perut ni membesar. tetiba je dia membesar kan. Membulat je...hheeh :p Orang pon dah mula tegur, perut sy dah nampak!!

Berat Mak Yong
Ohhh..Ingat lagik dak sy dok risau why my berat tak naik2. Sekali masuk 4, 5 bulan ni tetiba je berat naik secara otomatik!!hahaha.. Siyes tak perasaan (padahal sekarang makan tak hengat). Pagi tadi timbang, my berat dah naik 5 killos!!Ermm..Tetiba time tu tak dapat nak bayang camana kalo berat nanti naik sampai 60kg..wooooooo..Tak pernah seumur hidup cecah 60kg..seram pulak memikirkan. Tapi bila pikir balik it is normal, cool down ler sikit.

Baby movement
Selama ni everyday memang sy dah dapat rasa baby movement. Kalau tak rasa tu memang sy startla risauuu. Tapi my hubby, malam tadi baru dia dapat rasa. Before ni sy soh dia rasa, dia kata tak rasa pape..Huhuu..Malam tadi sy cakap kat baby, lama dah baby tak gerak..baby majuk ngan mummy ke. Trus baby gerak ngan jayanyaaaaaaaa sampai daddy dia leh rasa. :)

Monthly Chekup
Ohh..bulan ni belum pi checkup lagik. This months we plan nak tukar klinik. Nampaknye klinik yg kitorg pegi sekarang takde gynae. Doc biasa je!!!!Yee..sy silap sebab tak buat research dulu. Dah 4 bulan baru buat research google2 n tanya2 orang. So, sekarang sy stick ngan my decision to choose Pearl Maternity yang agak2 5 jengkal dari umh saya. Sy baca semua gynae pon ada pros & cons..so, tawakal je la..Tak rasa lagi, mana nak tau kan. Hope this month my baby tak malu2 nak tunjuk gender kat mommy & daddy yerkk.

Okeyla..sampai sini dulu..nanti after checkup sy update lagik yerk with pic :)

12 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

baby gerak dalam perut tu yg lelaki tak dapat feel tu

kalau cacing perut gerak dapatlah rasa jugak

saza said...

@kapten..cacing ko kata..hahaha..mesti banyak gila cacing dlm perut ko smpai ko dpt rasa

RuZaNNa said...

xsbr nk tau apa gender bby zti..hihi...bila nk g bt check-up??

cik selamah kundang said...

aku rasa wizza dulu camtu.masa awal2 cinonet saja.masuk 5 bulan,tumbesaran perut beliau extreme.takpa.yang penting baby sihat.

saza said...

@ana..sabtu ni buat checkup..x sabo gak..
@csk..kannnnnn..tetiba je dia membesor..haha..

*Miss Syahnia* said...

hrpnya suma baik2 je.. ;)

p/s: prnah pgang baby tgh gerak lam peyot masa akk ain pgnant dulu
mmg teruja..~

Peri PiA said...

xper,first time kan :)

dah jumpe klinik yg ok?

saza said...

@miss syahnia..thanks..tula best kan dpt rasa
@pia..xtau ok ke tak..tp, xde choice dah..kat penang ni x dpt nk memilih sgt..tawakkal je :)

PurPLe LaDy AiFA said...

baby gerak kita mmg dpt rs dlu.. kasyfi haritu pon time org 5 bulan br die dpt rs, on his birthday lak tu.. skrg x yah rs pon nampak perut berbonjol2 sekejap kat situ sekejap kat sini time baby gerak. hehe

haha... skali naik smpai 5kg! tahniah2. org skrg dah 71 dah. wahahaha, debab gila.

Mr PenyuBiru said...

sekejap jer dah 5 bulan.masa ni dah boleh bercakap-cakap dah ngan baby dlm perut tu.

saza said...

@eppa..hehe..tu lerr..kengkadang geram memula tu sbb kita dok rase, epul x dpt rasa..

haha..xpe2 yg penting baby dlm pewut sehat :)

saza said...

@penyu..tu la..tup tup tup je dah 5 bulan :)