Tuesday, May 10, 2011

May Bu rest in peace


Assalamualaikum

Kami ada 2 ekor kucing peliharaan. Bu dan Bell. Dua2 ni my husband yang bela sejak kecik.
Ni Bu time 2,3 bulan kot. Sekarang 6 bulan dah besar.

Actually hubby punya opismate terjumpa ank kucing ni sorang2. Takde mak..dia amik bawak pegi opis. My husband trus nak bela. We adopt Bell also buat kawan..amik time kecik gak 2 bulan gitu.

Awal2 kawen kitorg dok jauh. Memang hubby yang jaga Bu & Bell. Bagi susu semua. Doc pon terkejut tengok Bu boleh survive w'pun terpisah dari mak dia. Bu ni sebulan my husband bwk pegi keje sbb tatau nak tinggal kat mana. Time tu kitorg tak menyewa umah lagi. So, Bu ni memang ada special bonding sket ngan hubby. Hubby pon memang sayang dia sangat2.

Kitorg bawak balik Penang. Memang hubby yang uruskan semua pasal Bu & Bell. Kebetulannya sy trus pregnant. Tak elok pregnant lady uruskan taik kucing ni sbb ada virus yg tak elok untuk pregnant lady. Memang orang Malaysia % untuk kena virus adalah rendah sebab kebanyakan kita dah immune..dah biasa ngan kucing..tp, still sy elakkan uruskan pasir durang. Makan pon mmg my hubby yang buat sume.

Tapi sejak kitorg bawak balik Penang, Bu makin tak active. 2 wks before , Bu takde selera makan. Kami bwk ke klinik, doc ckp dia demam n bagi ubat demam&flu. Kitorg balik kg..Balik penang semula, tgk Bu makin teruk. Tak selera makan. Kitorg ingat dia kena cacing..So, pegi beli ubat cacing. Tapi dia makin lemah lak. Makan langsung takmao. Tapi perut besar.

last2 bawak pegi Vet lagi. Doc tahan dia kat ward. Kena masukkan air & ubat. Masuk hari Sabtu. Ahad doc call bgtau maybe Bu kena FIP. Virus yg takde cure. Kami terus google. Memang takde lagi ubatnya. Semua case berakhir dengan kematian.

Macam tak percaya. Tapi sy cakap kat hubby, nanti kita ambik Bu..Kita jaga dia..biar dia mati dengan kami bukan mati merempat. Saya pon dah google cara nak jaga kucing yang kena FIP. Takde masalah untuk manusia sebab memang tak berjangkit dengan manusia. Just kena isolate from Bell je. Sy cakap ngan husband, kita amik tengok camana dulu, tapi kena jugak ready kalau betul Bu kena FIP sebab banyak dah tanda2 macam demam, takde selera makan, berat berkurangan, kaki lemah takleh nak berjalan sangat. 
 .................................

Hari ni datang kerja macam biasa. Lunch hour plan nak pergi amik Bu dengan harapan dia makin sihat. Tapi belum pon lunch hour my husband datang. Dia cakap doc call n bagitau Bu dah takde. Dia dah meninggalkan dunia ni. Sy rasa macam tak percaya lak. Sebab cepat sangat...Sebab Bu sangatla active. Tak sangka hayat dia 6 bulan je.

Sesedih2 sy, sy tau husband sy lagi sedih. For him Bu tu perangai dah macam dia. Kami pergi vet untuk tengok Bu untuk kali terakhir. Tatau camana nak hadapi, tapi kami kuatkan semangat jugak. Kami takde tanah nak ditanam, so kami serahkan kat durang untuk uruskan jenazah Bu. My husband usap2 dia. Bu macam tidur je.

Kami tak banyak cakap. Nangis je...Sy cakap kat husband, tak salah kita nak sedih..kita ni manusia biasa ada perasaan..cuma kita redha kan je pemergian dia. Maybe sebab dah pernah kehilangan orang tersayang, sy tau cmna rasanya. 

Sy tau Allah lebih sayangkan dia. Mungkin dia lagi bahagia ada di alam sana.... 





8 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

sedeyyy nye zati.... teringat zaman my adam mati aritu.. sedey2.

Peri PiA said...

pia pon penah kematian ank kucin mase kecik,name dia mimi :'(

saza said...

@eppa..tu la..sedih..sbb tgk dia membesar depan mata..tetiba pegi macam tu je
@pia..bila dah bela jaga betul2 mmg sedih..huhu

pensel LUNA said...

aku pon penah ade experience anak kucing mati..blk2 umah tgk2 die dh keras...sedey giler! bwk tanam die kt tanah area pantai jerejak tu..mase tanam tu,aku tk sanggup nk tgk...aku nangis dlm keta je..huu..

✿....rossa alina....✿ said...

ciannye..mati jugak ke..sedih...dulu penah gak kucing saye kena camtu..sapu2 perut kucing tu gne minyak gamat..sapu hari pastu cakap ngan kucing tu bagi semangat..sekarang ni da gemok da kucing tu..

RuZaNNa said...

zti n sepol..sbr k..huhuu.. :'(

Aimi dan Pakcik Hashim said...

aku pun pernah nangis kucing ku mati

saza said...

@pensel luna lak nama ko..hehe..tu la..masa kitorg pi tgk dia kali terakhir tu keras je..huhu..kitorg xtau nk tanam mn tu la soh vet tu uruskan..
@rossa alina..virus ni akibatkan organ dalaman dia penuh dengan air..memang takde cure..huhu :(
@ana..ok..thanks ana..
@kapten..sedih kannnnnn..waaaaa