Thursday, April 7, 2011

Pantang Makan Orang Preggy

Memula saya buat bila tau pegnen, terus google pasal makanan yang boleh dimakan n takleh dimakan..Errmm..Dapat jugak tips dari kawan. Takleh minum cafein, air berkarbornat, n macam2 lagi la kan. Air kelapa pun takleh minum awal2 pegnen ni takut termuntah.

 
Tapi bila tanya my parents, durang kata bole je makan sume. Air kelapa pon bole minum. Relax je durang. Mak sy dah beranakkan 7 orang anak. Takkan la dia nak bior je anak dia ni yang pregnant makan benda2 yang boleh memudaratkan..Iye dak?? Durian sy ingat takleh makan takut panas badan. Tapi ayh sy siap soh makan je nanti baby suka makan durian. Ermm..
 
Pada sy, semua benda boleh makan asalkan tak berlebihan. ..Tapi my hubby tak kasi..uhukss..Coke pon sy buat muka kesian baru leh minum..Itupun sikit jerkk...mungkin ada kebaikan jugak kot. Lagipun bagus jugak tak makan makanan tak berkhasiat ni kan..hehe..
 
Tapi kengkadang tu terlampau berhati2 pon tak elok gak kot. Abih sume takleh makan..Dahla preggy mom ni memilih gak makannye kan kan.. 

4 comments:

Peri PiA said...

ikut kekuatan badan ibu :),mkn berpada2


btl2,ibu lbh mengetahui

saza said...

@pia..tu la..kdg2 ikut ibu yg mengandung tu jgk..ada yg leh msk, ada yg xleh

PurPLe LaDy AiFA said...

pg td br je baca khasiat durian utk ibu mngndung.. huhu

saza said...

@eppa..ada khasiat ehh..x sempat google pon lg..tp ayh kata bgs la mkn byk protein..hehe