Tuesday, April 12, 2011

Berapa berat Badan IDEAL for pregnant ladies??

Assalamualaikum..

Arini bangun pagi terus masuk dapur buat bege dalam masa 5 saat..haha..pegi mandi, tetiba bege tu dah siap camtum siap2 ada timun. My husband sambung tolong buatkan rupanye.. :)
............................................

Orang kata kalau nak timbang berat, timbangan yg tepat diwaktu lepas bangun pagi. So, sy ni sekarang tiap2 arila naik atas penimbang tu. Dengan harapan berat bertambah. 

Image frm google

Sy ada terbaca kalau pregnant ni tambahan beratnya sepatutnya 1 bulan 2kg..ehh..ntah bape kilo tak ingat la pulak. Tapi adala + kilonye kan. Kalau nak tau, before pregnant berat sy ni memang sentiasala maintan, nak turun memang liat, tapi nak naik pon senang (makan banyak2 sampai pengsan..haha). Berat sy before ni 50kg dok tang tu jugakla kan..kalo naik sikit pon nanti dia akan kembali pada 50kg balik.
Sekarang ni tak lama lagi dah nak masuk 16wks pregnant = 4 bulan la lebih kurang. Tapi still..pagi tadi timbang, berat sy 50 kg!!!LoL. Sy ni memang berharap sgt berat sy naik at least sikit pon jadila. Normal ke berat tak naik2 lagi ni? Risau lak baby tak cukup zat. Setahu sy, sy memang makan je..bekpes, lunch, dinner tak pernah skip. Siap ada snack time lagi btwn. 

Tak sabar pulak nak berat ni bertambah. Siyes sy tak kisah berat bertambah time preggy ni, hepi lagi adala..Asalkan jangan tambah berlebihan sudahla ye.

...............................
"Berapakah kenaikan berat badan yang seharusnya selama kehamilan?--- ini tergantung. Hal yang terpenting pertama yang harus anda ingat bahwa selama kehamilan ini ibu hamil perlu untuk bertambah berat badan, jadi selama kehamilan bukanlah saatnya untuk kuatir karena anda akan terlihat menjadi besar." ( http://www.infoibu.com/mod.php?mod=publisher&op=viewarticle&artid=31)
..............................

Tapi apa2 pun yang penting, sy harap baby kt dalam membesar dengan sihat :) 

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

ok la tu zati.. tambah sikit2 je. kalo check kat klinik kesihatan, die suh tambah at least 0.5kg per month.. kalo lebih nurse marah, kalo x tambah pon nurse marah..

tapi kalo kat klinik swasta aritu, dah tnye doktor, normal ke berat sy naik banyak sgt ni. doktor tu just kata, 'i lg risau kalao berat u x naik' hihi. naseb baik doktor tu ckp cmtu.

ape2 pon die ikut genes kita jugak. sume pompuan preggy mmg lain2. hehe

Peri PiA said...

hee~,tingin nak tgk gamba terbaru dia